De kansen van Anne

Hele dames-wereldtop in Tokio … Veel grote namen naar Memphis … Hero Open aan Schotse oostkust … NK strokeplay op Noordwijk

Olympische ringen

Olympische Spelen

Toernooi: Olympic Women's Golf Competition
Data: 4 – 7 augustus 2021 (woensdag – zaterdag)
Baan: Kasumigaseki Country Club (East Course), Saitama (Jap)
Lengte: 6.078 meter
Par: 71
Prijzengeld: niet van toepassing
Televisie: Alle dagen in Nederland exclusief live op Discovery Plus van 0.30 – 9.00 uur. Mogelijk dat de BBC de laatste dag deels op het scherm brengt. Verwacht weinig of niets van de NOS. Ziggo Sport heeft geen uitzendrechten.
Mooie namen: De hele top-15 van de wereldranglijst doet mee.
Nederlanders: Anne van Dam
Winnares in 2016: Inbee Park (Z-K)
Laatste winnaars: 1900 – Margareth Abbott (VS), 2016 – Inbee Park (Z-K)
Bijzonderheden: Onze stelling van vorige week dat het niet uitzenden van Joost Luiten (vorige week 200ste op de wereldranglijst) door de ondeskundige golfdeskundigen van NOC*NSF een mispeer was, werd bevestigd door Rory Sabbatini en C.T. Chang, de nummers 204 en 208 van de wereld, die met zilver en brons naar huis afreizen.
Gelukkig heeft de NGF – lees: directeur Jeroen Stevens – met succes gelobbyd bij NOC*NSF om Anne van Dam toch nog aan de start te krijgen. Want ook zij was volgens Papendal niet goed genoeg.
De covid-19 crisis voorkwam volgens Stevens dat Van Dam onmogelijk tussen Europa en de VS kon pendelen en daarom niet voldoende wedstrijden van de Ladies European Tour speelde. Zo logisch allemaal dat zelfs NOC*NSF er geen speld tussen kon krijgen.
Laten we wel eerlijk zijn: Anne van Dam is goed genoeg om topprestaties op de LET te behalen, maar is (nog) niet goed genoeg om dat op het hoogste niveau (de LPGA Tour) te doen.

Wat zijn dan haar kansen deze week?
Anne van Dam – 39ste op de plaatsingslijst van deze week – is op de LPGA het langst vanaf de tee. Dat is op de Kasumigaseki Country Club een regelrecht voordeel. Het is zaak voor haar om haar approaches en het korte spel goed te laten zijn. De rol van coach / caddie Maarten Lafeber moet daar groot in zijn. Hij zal moeten bewijzen in staat te zijn pupil op het moment suprême ‘top’ te laten zijn.
En na vorige week weten we ook dat verrassingen mogelijk zijn. Eentje met de kleur oranje is zeer welkom.

Het lijkt in Japan een strijd te gaan worden tussen Amerika en Zuid-Korea. Beide landen mogen het maximale aantal van vier speelsters aan de start brengen.
De par-71 East Course van de Kasumigaseki Country Club bij de plaats Saitama dateert uit 1929. De Britse architect Charles Hugh Alison paste het ontwerp van de heren Kinya Fuji en Shirou Akabosch aan: hij veranderde vijf holes van de East Course.
Met het oog op de Olympische Spelen werd de Amerikaan Tom Fazio gevraagd om de East Course aan te passen aan de eisen die het moderne golf stelt.
De parkbaan telt 68 bunkers en water komt slechts op twee holes echt in het spel.
En dan nog dit: Anne van Dam begint het kampioenschap woensdag om 7.41 uur - 0.41 uur in ons land - in de tweede groep, samen met de Maleisische Kelly Tan en de Canadese Alena Sharp. Deze drie speelsters slaan donderdag om 9.36 uur (2.36 uur) af voor de tweede achttien holes.
Alle starttijden eerste en tweede ronde
Vanaf woensdag 3.00 uur Live Scoring via de officiële website van Tokyo 2020 en de PGA Tour


World Golf Championships

Toernooi: FedEx St Jude Invitational
Data: 5 – 8 augustus 2021
Baan: TPC Southwind, Memphis, Tennessee (VS)
Lengte: 6.614 meter
Par: 70
Prijzengeld: $ 10.500.000
Mooie namen: Van de spelers uit de top-20 van de wereldranglijst ontbreekt alleen de nummer een, Jon Rahm. Hij miste vanwege covid-19 ook al de Olympische Spelen.
Nederlanders: Geen
Titelverdediger: Justin Thomas (VS)
Laatste vijf winnaars: 2020 – Justin Thomas (VS), 2019 – Brooks Koepka (VS), 2018 – Justin Thomas (VS), 2017 – Hideki Matsuyama (Jap), 2016 – Dustin Johnson (VS)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 18.00-23.00 uur. Zaterdag en zondag van 18.00-24.00 uur.
Bijzonderheden: Er doen 66 spelers mee aan deze wedstrijd van de reeks World Golf Championships – ook de kersverse Olympische kampioen Xander Schauffele.
De TPC Southwind vormt sinds 2019 het decor en dat heeft alles te maken met het feit dat titelsponsor FedEx in Memphis zijn hoofdkantoor heeft.
Koepka won in 2019 met zestien onder. Vorig jaar kwam Thomas tot een winnende score van dertien onder.
Vanaf donderdag 16.00 uur Live Scoring via website PGA Tour


Europese Tour

Toernooi: Hero Open
Data: 5 – 8 augustus 2021
Baan: Fairmont St Andrews, St Andrews, Fife (Sch)
Lengte: 6.610
Par: 72
Prijzengeld: € 1.250.000
Mooie namen: Jorge Campillo, Adrian Otaegui, Marcus Armitage, Andy Sullivan
Nederlanders: Wil Besseling, Darius van Driel en Lars van Meijel
Winnaar in 2020: Sam Horsfield (Eng)
Laatste winnaars: 2020 – Sam Horsfield (Eng)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 13.30 – 18.30 uur. Zaterdag en zondag van 14.00 – 18.30 uur
Bijzonderheden: Vorig jaar won Sam Horsfield op Forest of Arden in Engeland het Hero Open en Adrian Otaegui was op Fairmont St Andrews de beste in het het Scottish Championship.
Op de Schotse baan wordt nu het Hero Open gespeeld – zonder titelverdediger Sam Horsfield, maar wel met Adrian Otaegui.
Drie Nederlanders zijn van de partij in een toernooi dat net als afgelopen week in Noord-Ierland zwak bezet is.
Daar won Daniel Gavins het World Invitaional. De 30-jarige Engelsman had in 52 wedstrijden op de Europese Tour – zijn carrière stelde tot afgelopen weekeinde nauwelijks iets voor – niet eens één top-10 plaats behaald.
Een dergelijk scenario is in Schotland ook goed mogelijk, ook al omdat het weer – de baan ligt pal aan de Noordzee – een rol kan gaan spelen.
Het niveau van de Europese Tour is in een rap tempo aan het verslechteren. Het voordeel voor de tv-kijker is dan weer wel dat een spannend wedstrijdverloop goed mogelijk is.
Meer informatie en vanaf donderdag 8.30 uur Live Scoring via website Europese Tour en LPGA Tour


PGA Tour

Een schaduwtoernooi in de VS: van 5 – 8 augustus wordt op de Tahoe Mountain Club in Truckee, Californië het met 3,5 miljoen dollar Barracuda Championship gespeeld.
Het is een toernooi over 72 holes met een ander scoresysteem: aangepast stableford. Een albatros levert acht punten op, een eagle vijf, een birdie twee. Een par is 'niets', maar een bogey kost je een punt en bij een double bogey of erger worden drie punten van je score afgetrokken.
Meer informatie via de website van de PGA Tour


LPGA Tour

Volgende week (12 – 15 augustus) op de Dumbarnie Links het Trust Golf Women’s Scottish Open. Daarna (19 – 22 augustus) op Carnoustie het AIG Women’s Open.
Meer bijzonderheden via website LPGA Tour


Ladies European Tour

La Reserva, in het Spaanse Sotogrande, wordt van 5 – 7 augustus het dubbele toernooi (teams en individueel) behorend tot de Aramco Team Series gespeeld. Pasqualle Coffa is ook van de partij.
Meer informatie en vanaf donderdag Live Scoring via website Ladies European Tour


Challenge Tour

Van 5 – 8 augustus worden de heren op het Vierumäki Resort in Finland verwacht voor het met 200 duizend euro gedoteerde Vierumäki Finnish Challenge Open.
Daan Huizing en Robbie van West reizen af naar het hoge noorden
Meer informatie via de website van de Europese Tour

Symetra Tour

Van 6 – 8 augustus wordt op de Battle Creek Country Club in de staat Michigan het Firekeepers Casino Hotel Championship gespeeld.
Meer informatie via de website van de Symetra Tour


Alps Tour

Vakantietijd…
Het eerstvolgende toernooi is het in Oostenrijk te spelen Gosser Open. Die wedstrijd staat voor 19 – 21 augustus op het programma.
Meer bijzonderheden via de website van de Alps Tour


Pro Golf Tour

Het Wolf Open wordt van 7 – 9 augustus gespeeld op de Golfanlage Holledau bij het Duitse Rudelzhausen, niet ver van München.
Meer bijzonderheden en scoring op de website van de Pro Golf Tour


NGF

Van 6 – 8 augustus wordt op de baan van de Noordwijkse Golfclub het NK Strokeplay voor mannen en vrouwen gespeeld.
Meer informatie via wedstrijdensite van de Nederlandse Golf Federatie

Tour
  • Pro Shots