Goud voor Schauffele

In een buitengewoon spannende laatste ronde won Xander Schauffele het Olympisch kampioenschap voor mannen. Het zilver was voor Rory, maar dan wel die andere: Sabbatini, de man die voor Slowakije uitkomt.
@media (max-width: 679px){#fig-62fd526608119 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fd526608119 img{#fig-62fd526608119 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-62fd526608119 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fd526608119 img{#fig-62fd526608119 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62fd526608119 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fd526608119 img{#fig-62fd526608119 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62fd526608119 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fd526608119 img{#fig-62fd526608119 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}podium

Schauffele moest op de par-4 achttiende - na een slechte drive en een goede derde slag - een downhill parputt van anderhalve meter holen om met achttien onder goud te veroveren. De nummer vijf van de wereld speelde de laatste ronde op de par-71 baan van de Kasumigaseki Country Club in 67 slagen.
De Amerikaan troefde nipt Rory Sabbatini af, de nummer 204 van de wereld. De 45-jarige in Zuid-Afrika geboren en in Florida woonachtige Slowaakse speler, brak zondag met een 61 het Olympisch record om vijftien plaatsen te stijgen en lang uitzicht te houden op een play-off.
Maar Schauffele birdiede de korte par-4 zeventiende om naar achttien onder te gaan. De knappe par op de slothole bracht de beslissing - in zijn voordeel. Geen wonder dat hij dolgelukkig was.

‘Just in shock. I was trying so hard to just stay calm. Hit a terrible drive on 18, had to make a sort of sloppy par and fortunately hit it close enough to sort of have a high percentage putt at roughly four, five feet. But, man, it was stressful. And I made that putt and it was just a huge weight lifted off my shoulders and just very relieved and happy, of course.’
‘It's special. That's a word that's thrown around a lot, especially for us golfers, I mean it's so different for us, we're used to playing for money and we play a normal schedule and this is every four years and it's just kind of a different feel to it. And you're wearing your country's colors and everyone's just trying to represent to the best of their ability. So it does have that sort of special and different feel.’

Had de ‘zilveren’ Rory Sabbatini namens Nederland mee willen doen, dan had NOC*NSF een dikke streep door zijn naam gezet: hij voldeed dan wel ruim aan de eisen van het IOC, maar op Papendal hanteren mannen als technisch directeur Maurits Hendriks andere totaal verkeerde maatstaven, die tegen de adviezen en de statistieken van de NGF ingingen en -gaan.
Vraag dat maar aan Joost Luiten, die op de huidige wereldranglijst de nummer 200 is en die niet naar Tokio mocht. Sabbatini staat zoals gezegd 204de. Het ongelijk van Maurits cs is overduidelijk bewezen, ook al omdat de nummer 208 van de world ranking, Cheng Tsung Pan uit Taiwan, brons pakte.


Rory Sabbatini, die bij veel collega’s allesbehalve geliefd is, speelt al sinds 1999 op de PGA Tour en hij won zes keer. Zijn laatste zege dateert echter uit 2011.
Tijdens de Honda Classic van een jaar of acht geleden ontmoette hij de Slowaakse Martina Stofanikova, die nog nooit een golfwedstrijd op hoog niveau had gezien. Zij was deze week overigens ook de caddie van haar echtgenoot.
De twee trouwden in 2014 en vier jaar later nam Sabbatini, die al eerder gehuwd was geweest, de Slovaakse nationaliteit aan. De regels van het IOC staat het houders van meerdere paspoorten toe om voor het land van hun keuze aan de Olympische Spelen mee te doen.
Stofanikova’s neef, destijds de vice-voorzitter golffederatie, raakte natuurlijk met de in Zuid-Afrika geboren en getogen speler in gesprek en het idee om aan de Spelen mee te doen, was snel geboren. Daarnaast moest Sabbatini een van de animatoren van golf in het land worden.
De prestatie van Rory Sabbatini kwam uit de lucht vallen. In 1795 ronden op de PGA Tour was hij nooit lager gegaan dan 62. Dit jaar miste Sabbatini in 24 toernooien twaalf cuts.
Maar de Olympische Spelen hebben nu eenmaal hun eigen wetten en hun eigen magische momenten.
Zijn eerste reactie: ‘It sounds quite amazing. It doesn't sound like it belongs to me. But a crazy game this sport we play. So somehow found that golden egg today and I managed to get something achieved which I didn’t was possible after yesterday.’

Om te bepalen wie brons won, moest een play-off met zeven man worden gespeeld: C.T. Pan (Taiwan), de Colombiaan Sebastian Munoz, de kersverse Open-kampioen Collin Morikawa, Mito Pereira uit Chili, Paul Casey, Rory McIlroy en Hideki Matsuyama. Zij waren op vijftien onder geëindigd.
Casey en Maruyama vielen op de eerste extra hole, de achttiende, af. De anderen maakten vervolgens par op de korte tiende. Op de derde extra hole, de 422 meter lange par-4 elfde, sloegen Morikawa en Pan de bal binnen de meter. Zij gingen door - naar achttien.
De Amerikaan sloeg zijn approach in de bunker (geplugd) voor de green - en net over het water. Morikawa maakte bogey en Pan redde zijn par en brons knap op de vierde extra hole met een up-and-down van links naast de green.
De 29-jarige C.T. won één keer op het hoogste niveau: de RBS Heritage van 2019. Dit seizoen haalde de in de staat Washington wonende speler in 24 toernooien slechts dertien cuts. In de Honda Classic werd hij wel derde en in november van 2020 eindigde Pan als zevende in The Masters.
En dan nog dit (I): Tot zondag stond Slowakije met een keer goud en een keer zilver 32ste in het medailleklassement. Zuzana Rehak won bij het kleiduivenschieten en Jakub Grigar pakte in zijn kano zilver tijdens de K1 slalom. Daar komt dus nu het zilver uit onverwachte hoek bij.
En dan nog dit (II): Thomas Pieters werd met elf onder zestiende en Thomas Detry eindigde met tien onder op de 22ste plaats.
En dan nog dit (III): het Olympisch vrouwenkampioenschap - met Anne van Dam - begint aanstaande woensdag. Discovery Plus heeft ook voor dit kampioenschap de exclusieve liverechten.
Eindstand via website International Golf Federation

Laatste nieuws