Goud, zilver en brons

Sterk bezet Olympisch Kampioenschap in Japan … Groot Mixed Championship in Noord-Ierland met Besseling, Van Driel en Van Meijel … Pauze op PGA Tour

Olympische Spelen

Olympische Spelen


Toernooi:
Olympic Men's Golf Competition
Data: 29 juli – 1 augustus 2021
Baan: Kasumigaseki Country Club (East Course), Saitama (Jap)
Lengte: 6.810 meter
Par: 71
Prijzengeld: niet van toepassing
Televisie: Alle dagen exclusief live op Discovery Plus van 0.30 tot ongeveer 9.00 uur. Mogelijk dat de BBC de laatste ronde (deels) op het scherm brengt. Verwacht weinig of niets van de NOS. Ziggo Sport heeft geen uitzendrechten.
Mooie namen: Justin Thomas, Collin Morikawa, Rory McIlroy, Viktor Hovland, Hideki Matsuyama en Paul Casey. Klik hier voor alle starttijden. Het is in Japan zeven uur later dan in Nederland.
Nederlanders: Geen
Winnaar in 2016: Justin Rose
Laatste winnaars: 1900 – Charles Edward Sands (VS), 1904 – George Lyon (Can), 2016 – Justin Rose (GB)
Bijzonderheden: De wijsneuzen van NOC*NSF hebben besloten dat Joost Luiten niet goed genoeg is om in Tokio aan de start te verschijnen.
We zullen de laatsten zijn om te beweren dat Luiten aan een goed seizoen bezig is, maar als je ziet dat de Duitsers, onze zo gründliche oosterburen, vrolijk ene Hurley Long – ten tijde van de bepaling van het veld 263ste op de wereldranglijst – wel afvaardigen en dat er nog veel meer spelers meedoen die minder getalenteerd zijn dan Joost Luiten en Wil Besseling, dan kun je met een gerust hart stellen dat men in Papendal niets, maar dan ook niets van golf snapt en dat de adviezen van de NGF in de prullenbak zijn gegooid.
Goed, voldoende stoom afgeblazen.
Jon Rahm en Bryson DeChambeau doen niet mee omdat ze afgelopen weekeinde positief zijn getest op covid-19, maar er verschijnen meer goede spelers aan de start dan in 2016 in Rio.
Daar werd de Brit Justin Rose (er zijn geen aparte afvaardigingen uit Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland) kampioen, voor Henrik Stenson en Matt Kuchar. Deze drie spelers hebben zich niet geplaatst voor Tokio.
De par-71 East Course van de Kasumigaseki Country Club bij de plaats Saitama dateert uit 1929. De Britse architect Charles Hugh Alison paste het ontwerp van de heren Kinya Fuji en Shirou Akabosch aan: hij veranderde vijf holes van de East Course.
Alison kennen we goed in Nederland: hij was partner in het legendarische bureau Colt, Alison & Morrison. Alison ontwierp de baan van De Wildhoeve in Wassenaar in opdracht van de zakenman Daniel Wolf. Na de Tweede Wereldoorlog – Wolf overleed in 1943 in de VS – verkocht zijn echtgenote de baan aan de Haagsche Golf en Countryclub.
Met het oog op de Olympische Spelen werd de Amerikaan Tom Fazio gevraagd om de East Course aan te passen aan de eisen die het moderne golf stelt.
De parkbaan telt 68 bunkers en water komt slechts op twee holes echt in het spel.
En dan nog dit (I): De Japanner Rikuya Hoshino heeft donderdag de eer voor de eerste drive van het kampioenschap. Hij speelt samen met de Oostenrijker Sepp Straka en onze zuiderbuur Thomas Pieters, die in Rio vierde werd.
En dan nog dit (II): Rory McIlroy kon kiezen: voor Groot-Brittannië of voor Ierland uitkomen. Hij koos voor de laatste optie.
Vanaf donderdag 3.00 uur Live Scoring via de officiële website van Tokyo 2020 en de website van de PGA Tour


Europese / LPGA / Ladies European Tour

Toernooi: ISPS Handa World Invitational presented by Modest! Golf Management
Data: 29 juli – 1 augustus 2021
Banen: Galgorm Castle en Massereene, Co Antrim (N-I)
Lengte: Galgorm Castle 6.405 meter (mannen) en 5.854 meter (vrouwen) Massereene 6.243 meter (mannen) en 5.788 meter (vrouwen
Par: 70 (mannen) en 72 (vrouwen)
Prijzengeld: $ 3.000.000 ($ 1.500.000 voor de mannen en $ 1.500.000 voor de vrouwen)
Mooie namen: Charley Hull, Jeongeun Lee6, Lizette Salas, In Gee Chun, Angel Yin, Nacho Elvira, Justin Harding, John Catlin, Andy Sullivan en Vincent Norrman
Nederlanders: Wil Besseling, Darius van Driel en Lars van Meijel. Geen Nederlandse speelsters in het vrouwentoernooi
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 13.00-15.00 uur en van 15.30-17.30 uur. Zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur.
Bijzonderheden: Aan deze tri-sanctioned wedstrijd doen 144 mannen en 144 vrouwen mee. De startlijsten zullen mixed zijn, maar uiteindelijk zijn er – in tegenstelling tot het Scandinavian Mixed – twee aparte klassementen. De resultaten zullen wel meetellen voor de rankings van de drie tours.
De eerste twee ronden worden op beide banen gespeeld. In het weekeinde wordt alleen Galgorm gebruikt.
Na de eerste cut (36 holes) gaat de top-60 plus ties van de mannen én de vrouwen door. Er is een tweede cut (54 holes) zodat op zondag de top-35 plus ties van zowel de mannen als de vrouwen in actie komt.
En dan nog dit: in 2013 won Daan Huizing op Galgorm Castle het Noord-Iers Challenge Open met een score van dertien onder na een play-off met de Engelse Ryder Cup-speler Oliver Wilson
Meer informatie op de website van het toernooi en vanaf donderdag 8.30 uur Live Scoring via website Europese Tour en LPGA Tour


PGA Tour

De volgende toernooien worden van 5 – 8 augustus gespeeld: het FedEx St. Jude Invitational (een World Golf Championship) en het Barracuda Championship.
Meer informatie via de website van de PGA Tour


Challenge Tour

Een mini break op dit circuit.
Van 5 – 8 augustus worden de heren op het Vierumäki Resort in Finland voor het met 200 duizend euro gedoteerde Vierumäki Finnish Challenge Open.
Meer informatie via de website van de Europese Tour


Symetra Tour

Van 6 – 8 augustus wordt op de Battle Creek Country Club in de staat Michigan het Firekeepers Casino Hotel Championship gespeeld.
Meer informatie via de website van de Symetra Tour


Alps Tour

Vakantietijd…
Het eerstvolgende toernooi is het in Oostenrijk te spelen Gosser Open. Die wedstrijd staat voor 19 – 21 augustus op het programma.
Meer bijzonderheden via de website van de Alps Tour


Pro Golf Tour

Het Wolf Open staat van 7 – 9 augustus op het programma.
Meer bijzonderheden op de website van de Pro Golf Tour


NGF

Van 6 – 8 augustus wordt op de baan van de Noordwijkse Golfclub het NK Strokeplay voor mannen en vrouwen gespeeld.
Meer informatie via wedstrijdensite van de Nederlandse Golf Federatie

Tour
  • Pro Shots