Baanbesluit: Verbouwing

Het renoveren van een huis lijkt meer op het renoveren van een golfbaan dan je zou denken zo merkt Jurrian van der Vaart op in zijn column.

baanbesluit

‘O, dat lukt me wel’, zei ik met een voor mij onbekende bravoure toen bleek dat er een vloer in de kelder gegoten moest worden. ‘Geen probleem, dat kan ik zelf’, antwoordde ik op de vraag of we iemand moesten laten kijken naar de stopcontacten en lichtschakelaars. En in een moment van complete verstandsverbijstering nam ik ook de taak op me om de nieuwe oprit aan te gaan leggen.

Help, ik ben opeens klusser!

Wat zo leuk leek op Funda, blijkt een heleboel werk met zich mee te brengen. Het was geen klushuis, maar dat hebben mijn vrouw en ik er ondertussen wel van gemaakt. Stucwerk, verven, vloeren, plafonds, elektra, badkamer, keuken, bijkeuken, deuren, ramen, tuin. Elke dag komt er wel iets bij wat ook nog gedaan moet worden. En elke dag om zes uur gaat de wekker en kijk ik uit naar de dag dat het allemaal ‘af’ is.

Het doet me denken aan het verbouwen/renoveren/opknappen van een golfbaan. Het begint waarschijnlijk met een klein plannetje van een of andere commissie. Iets met de baan leuker of interessanter maken. Na een tijdje blijkt dat ze het dan beter meteen echt goed kunnen doen en word ik erbij gehaald. Ik raap alle adviezen en plannen bij elkaar, beoordeel de baan zoals deze nu is en vorm van al deze zaken een plan waarmee de baan zeker weer twintig jaar vooruit kan.

Dat plan is altijd veelomvattender dan een enkele green aanpakken of die ene tee een keer vlak maken. Vaak is dat pas de eerste stap. Daarna blijkt de beregening aan een upgrade toe, zijn de paden ook in slechte staat en is er al jarenlang geen bosonderhoud gepleegd. De driving range is niet meer zo mooi als vroeger, het parkeerterrein mist wat flair en misschien dat de oefenfaciliteiten toch beter kunnen. Op dit moment haakt een club vaak af; het is te veel van het goede. Geef ze eens ongelijk.

Het belangrijkste is om toch te beginnen. Gewoon ergens mee beginnen, en door blijven werken tot het af is.

Na zeven weken zitten alle stopcontacten erin, liggen de vloeren netjes op hun plek, is het stucwerk helemaal droog en zijn de aannemers bezig met de keuken, de bijkeuken en badkamer. Even volhouden nog, dan zijn we er.

En die tuin? Die kan volgend jaar wel.

Columns
  • istock