Uit Golfers Magazine: The swinging sisters

De zusjes Jessica en Nelly Korda gaan deze week als een van de favorieten van start in Evian. Een profiel van twee bijzonder talentvolle golfzussen.

korda

Ze zijn twee poster girls van de LPGA. Leuke meiden die niet op hun mondje zijn gevallen en ook nog eens presteren. Jessica Korda is 28, Nelly pas 22. Samen zijn ze goed voor tien zeges op de LPGA Tour. Beiden stonden ze half juni in de top 15 van de wereldranglijst. En er is een grote kans dat ze allebei naar Tokio gaan voor het Olympisch kampioenschap en dat ze net als in 2019 in het Amerikaanse Solheim Cup-team zitten. De zusjes Korda ‘hangen’ aan elkaar. Met hun broer Sebastian – een toptennisser in de dop en vijftigste op de ATP Ranking – appen ze elke dag heel wat af in wat ze zelf 'The Trio' noemen. Over presteren, tegenslagen, hun familie en het leven in het algemeen.

Sportgenen

Broers en zussen die topsport bedrijven: het is geen onbekend verschijnsel. In Nederland hadden we de voetballers Frank en Ronald de Boer, maar ook Willy en René van de Kerkhof, en niet te vergeten Erwin en Ronald Koeman. Alle zes hebben ze voor Oranje aan WK’s en EK’s meegedaan en indrukwekkende carrières gehad. Ook mogen we qua Nederlandse sportfamilies natuurlijk de schaatsers Michel en Ronald Mulder niet vergeten, terwijl Elco en Dennis van der Geest zich regelmatig tot judokampioen mochten laten kronen.

De internationale vijver is nog veel groter. Denk aan de Formule 1-coureurs Michael en Ralf Schumacher, de tennissers Venus en Serena Williams en de Amerikaanse topbasketballers Stephen en Seth Curry.

Soms is een familie zelfs gezegend met drie topsporters. Wat dacht je van de Vlaamse wielrenners Eddy, Walter en Willy Planckaert. En in het Amerikaanse honkbal had je drie broers die gelijktijdig in de Major Leagues speelden: Yadier, José en Bengie Molina. In de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw straalde de ster van Joe DiMaggio zo sterk dat je bijna zou vergeten dat zijn broers Dom en Vice ook op het hoogste niveau speelden.

De lijst is oneindig. Nu staat de combinatie van sportgenen en een sportklimaat misschien niet garant voor succes, maar het vergroot wel de kans.

Golffamilies

Terug naar golf. In eigen land zijn er op amateurniveau genoeg voorbeelden van meer dan behoorlijk golfende broers en zussen. Maar als het om de echte top gaat, blijkt dat er in negen van de tien gevallen maar één familielid doorbreekt. Misschien zijn de gebroeders Jan, Cees en Wim Dorrestein een vermelding waard. Spanje had de familie Ballesteros: Severiano en zijn broers Vicente en Baldomero. Waarbij het talent en de mentaliteit van Seve de rest van de familie logischerwijs diep in de schaduw zetten. En de Italianen hebben hun Molinari’s. Francesco en Edoardo speelden in 2010 samen in de Ryder Cup, maar uiteindelijk veroverde alleen de eerste een plek op de PGA Tour, terwijl de jongere Edoardo jarenlang moest knokken op de Challenge Tour. Bijzonder, twee broers in de Ryder Cup? In 1935 brachten de Britten in het duel met Amerika zelfs drie broers aan de start: Charles, Ernest en Reg Whitcombe.

In de VS is het aanbod nog groter. In de jaren dertig, veertig en vijftig wonnen de broers Joe, Mike, Phil en Jim Turnesa minimaal één keer op de PGA Tour. En meer recentelijk had je Tom en Curt Byrum, die in 1989 beiden op het hoogste niveau wisten te winnen, terwijl de broers Brad en Bart Bryant in de jaren negentig succesvol waren. Charlotta en Annika Sorenstam wonnen allebei op de LPGA Tour, al was er wel een behoorlijk verschil: één om 72 zeges. Tja, soms is het ongelijk verdeeld in de wereld. De Thaise zussen Ariya en Moriya Jutanugarn zijn recentere winnaressen. Net als de Amerikaanse familiesterren van dit moment: Jessica en Nelly Korda.

Vader Korda

De Amerikaanse golfjournalisten zijn dol op het spontane tweetal. Altijd vrolijk. Altijd in voor een praatje. Uiterst getalenteerd. Meervoudig winnaars op het hoogste niveau met nog heel veel goede jaren voor de boeg. Maar hun verhaal heeft meer lagen. De twee zijn dochters van de voormalige toptennisser Petr Korda. De nu 53-jarige Tsjechische Amerikaan was in 1992 verliezend finalist op Rolland-Garros (hij verloor in drie sets van de Amerikaan Jim Courier), maar begin ’98 won hij toch zijn Grandslamtoernooi door in het Australian Open de Chileen Marcelo Ríos met drie keer 6-2 kansloos te laten. Korda was toen dertig, bereikte de tweede plaats op de wereldranglijst en leek nog een paar mooie jaren voor de boeg te hebben. Het liep anders.

In juni van dat jaar verloor hij op Wimbledon in de kwartfinale van de Britse publiekslieveling Tim Henman. Geen ramp natuurlijk, maar na de wedstrijd werd Korda positief getest op nandrolon. Een anabool steroïd dat ook voetballer Edgar Davids ooit gebruikte. Het nieuws werd pas zes maanden later bekendgemaakt en aanvankelijk leek hij er met het inleveren van het prijzengeld van Wimbledon en de punten voor de ATP-ranking vanaf te komen. Maar dat wekte alom verbazing en verontwaardiging. De International Tennis Federation ging tegen haar eigen beslissing in beroep, wat juridisch eigenlijk helemaal niet kon, en Korda werd met ingang van september ’99 alsnog voor een jaar geschorst. Het betekende in feite het einde van zijn carrière, want de Tsjech pakte zijn racket daarna nooit meer op.

De nieuwe generatie

Toen het hele dopingschandaal speelde, woonden Petr Korda en zijn echtgenote Regina Rajchrtová al in Bradenton, Florida en waren Jessica en Nelly respectievelijk vijf en één jaar oud. Rajchrtová was overigens een redelijk succesvolle Tsjechische tennisster, die in het U.S. Open twee keer tot de vierde ronde kwam. De kinderen kregen hun sportgenen dus van twee kanten. Dat geldt ook voor zoon Sebastian, met zijn bijna 21 jaar de benjamin van de familie. Hij is een talentvolle tennisser, die in mei van dit jaar een graveltoernooi in Italië won – zijn eerste ATP-zege. Vorig jaar overleefde hij op Roland-Garros vier ronden en moest de latere winnaar Rafael Nadal eraan te pas komen om hem de weg te versperren, maar dit jaar verloor de jongste Korda al in de eerste ronde.

Hot

Hoewel de media Sebastian in het vizier hebben, zijn de twee succesvolle zussen vooral in de VS in publicitair opzicht echt ‘hot’. Maar wie zijn zij eigenlijk?

Jessica Korda was dertien toen ze in het najaar van 2006 in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch aan de Espirito Santo Trophy, het WK voor landenteams, uitkwam in het Tsjechische team. Het drietal werd samen met België twintigste en Jessica Korda liet ronden van 73-77-74-79 noteren, voor een totaal van 303 slagen. Nederland werd in dat kampioenschap overigens gedeeld elfde, met Christel Boeljon, Dewi-Claire Schreefel en Marjet van der Graaff. Een week later wonnen Wil Besseling, Joost Luiten en Tim Sluiter het mannenkampioenschap. Mooie tijden.

Jessica speelde nog een amateur WK. In Buenos Aires eindigde ze in 2010 met de minimaal even talentvolle Danielle Kang en Cydney Clanton als tweede – wel op maar liefst zeventien slagen (!) van Zuid-Korea.

Dat Jessica voor Tsjechië kon spelen, was trouwens op zich niet bijzonder. Hoewel de beide zussen in Florida zijn geboren, verbleven ze tot en met 2008 elke zomer met het hele gezin in het geboorteland van hun ouders. Uiteindelijk besloten vader en moeder zich volledig in de Verenigde Staten te vestigen om de sportcarrières van hun kinderen een echte kans te geven. In tegenstelling tot de meeste andere Amerikaanse topspeelsters gingen Jessica en Nelly toen niet naar de universiteit.

In 2008 speelde Jessica als vijftienjarige in het U.S. Open – met Petr aan de tas. Ze debuteerde in 2011, toen ze net achttien was, op de LPGA Tour. Haar jongere zusje Nelly was ook achttien toen ze – via de Symetra Tour – op de LPGA Tour kon spelen.

Het eerste Major voor de familie is inmiddels een feit, de Spelen lonken en de eerste plaats op de wereldranglijst is ook in handen van een Korda. Komt er deze week nog een titel bij..?

Tour
  • Golfsupport