Tweede Major voor Morikawa

De 24-jarige Amerikaan rekende af met het dogma dat je ervaring moet hebben op de links voor je er kan winnen. In zijn eerste Open ging Collin Morikawa - er in pas zijn achtste Major - voor de tweede keer met de hoofdprijs vandoor. Johannes Veerman genoot ook volop van zijn eerste Open.

morikawa

Eén slag achter stond de Amerikaan bij het ingaan van de laatste ronde op de Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen. De oud-winnaar van The Open was op de slotdag echter geen schim van de speler die hij de eerste drie dagen was en greep daardoor voor de zoveelste keer net mis in een Major. 'De tweede plaats is de ergste die er is en ik zal er dan ook alles aan doen om daar niet te eindigen', zei de man uit Mosselbaai na de derde dag van het 149ste Open. Dat deed hij wel, maar zelfs een tweede plaats was hem niet gegund na een moeilijke slotronde in één boven par.

Door de mindere ronde van de Zuid-Afrikaan kregen andere spelers de kans om er met de Claret Jug vandoor te gaan. Jon Rahm kwam dichtbij (-13), maar zijn eindsprint (vier birdies op rij van dertien tot en met zestien) kwam net te laat. Ook Spieth deed nog een uiterste poging op de slotdag, maar ook hij kwam met een totaal van -13 net te kort om The Open nogmaals te winnen.

Die eer was weggelegd voor Collin Morikawa die de slotronde op één slag van de koploper begon, dezelfde score binnenbracht, maar daardoor precies genoeg marge overhield om zijn naam voor eeuwig op de Claret Jug terug te zien. Zijn eindtotaal van vijftien onder par was mooi, zijn nagenoeg foutloze week eveneens (4 bogeys), maar het zijn vooral de cijfers die verder reiken dan dit toernooi: met vijf zeges in vijftig starts en twee Majors in acht Majorstarts liet Morikawa eens te meer zien een speler te zijn waar de golfwereld nog lang rekening mee mag houden.

'Dit is met afstand een van de mooiste momenten uit mijn leven. Het was echt geweldig om hier deze week te zijn. Als Amerikaan heb ik natuurlijk wat vooroordelen, maar het publiek hier was geweldig en ik kijk er nu al naar uit om hier elk jaar terug te komen.'

Het waren exact dezelfde woorden die Johannes Veerman uitsprak na afloop van zijn eerste optreden in The Open.

'Dit was zonder twijfel het coolste toernooi dat ik ooit heb gespeeld. De sfeer was bedwelmend en ik kan alleen maar hopen dat dit niet mijn laatste Open is geweest', keek de Nederlandse Amerikaan terug op zijn debuut. De kans dat het bij één optreden blijft, lijkt klein. Niet alleen is Veerman bezig aan een goed seizoen, hij liet de afgelopen weken tevens zien zich goed thuis te voelen op de links. En hoewel hij op de slotdag geen move meer kon maken, keek hij met een goed gevoel terug op de 46ste plaats waarmee hij Kent verliet.

'Ik had gehoopt wat beter te spelen in het weekend, maar ik kan zeker leven met deze uitslag, er zijn meer dan genoeg positieve dingen die ik van deze week meeneem naar de rest van het seizoen', na een eindscore level par.

Einduitslag

Tour
  • Pro Shots