Oosthuizen en Morikawa nek aan nek

Er is nog helemaal niets beslist voor aanvang van de laatste ronde van The Open. Oosthuizen en Morikawa geven elkaar geen duimbreed toe en vlak ook Spieth, Conners en Scheffler niet uit.

oosthuizen

Het kan niet anders of de ontknoping van de strijd om de Claret Jug wordt er eentje om van te smullen.

Op een opnieuw prachtige golfdag - aangename temperatuur, volop zon en een matige wind - liet Royal St. George's zien dat voor zijn verdediging echt niet alleen afhankelijk te zijn van een harde zeewind. Dankzij vlaggen op soms onmogelijke plaatsen en steeds harder worden greens, was de derde ronde er eentje waarop je de concentratie geen moment mocht laten varen.

Een rondje boven par - zoals 's werelds nummer 1 Dustin Johnson binnenbracht (73) - zorgde ervoor dat je wegzakte op het leaderboard (van T4 naar T18) terwijl echt laag scoren er niet in leek te zitten met een 65 (Robert McIntyre, T18) als beste score.

Ook voor de mannen aan kop van de wedstrijd was het daarmee vooral zaak geen fouten te maken en te hopen dat de grillen van de links meevielen.

Daar slaagden de twee als laatste aan de derde ronde begonnen mannen allebei in, allebei met een paar momenten van 'zwakte' ook. Collin Morikawa kwam wat moeilijk op gang met twee vroege bogeys maar herstelde zich sterk op weg naar een 68, terwijl koploper Louis Oosthuizen net na de turn even de focus kwijt leek te zijn en slagen inleverde op elf en dertien alvorens met een birdie op zestien zijn koppositie veilig te stellen.

Met een verschil van één slag voor de dag in het voordeel van de Amerikaan werd het gat tussen de Morikawa en Oosthuizen met nog achttien holes te spelen teruggebracht tot slechts één slag, terwijl Jordan Spiets met twee late bogeys (17 en 18) de kans liet liggen een wig tussen de twee te drijven en daardoor zondag opnieuw in de voorlaatste groep de baan in mag en daarmee een target kan zetten voor de lijstaanvoerders.

Hebben er naast de vier genoemde namen nog andere spelers kans? Natuurlijk, alles kan, maar de vooraf als een van de grote kanshebbers getipte Jon Rahm (T6) staat met -7 al vijf slagen achter op Oosthuizen en moet daarmee zondag niet alleen goed spelen, maar ook hopen op veel gelukkige bounces om er nog met de Claret Jug vandoor te gaan.

Die kans is er zeker niet voor Johannes Veerman. De man met de dubbele nationaliteit kwam op moving day niet verder dan een ronde in twee boven par en bewoog daarmee de verkeerde kant op op het leaderboard. Veerman maakte op de eerste negen acht parren en één bogey (hole 2) en won en verloor op de back-nine slagen: er waren birdies op tien, twaalf en dertien, maar op vijftien en zeventien leverde hij er één in en op de par-3 elfde zelfs twee. Met een score van level par, en vanaf de gedeeld 44ste plaats is een plek bij de beste dertig een heel mooi doel voor de laatste dag.

Leaderboard

Veerman leverde terrein in op moving day.
Tour
  • ProShots