Oosthuizen houdt stand, Luiten naar huis

Een vermoeide Joost Luiten moest na 36 holes afscheid nemen van The Open. Johannes Veerman plaatste zich wel voor de tweede 36 holes, al was het op respectabele afstand van koploper Louis Oosthuizen.

oosthuizen

Luiten voelde zich na de eerste ronde zó vermoeid dat hij zelfs overwoog om de tweede ronde niet meer van start te gaan, maar zo ver kwam het gelukkig niet voor de Nederlandse nummer 1. De cut halen zat er na een openingsronde in +6 niet meer in, maar de sportman Luiten kon zo geen afscheid nemen van Royal St. George's.

Een ronde onder par zat er net niet in, maar na een ronde met drie bogeys en twee birdies kon Luiten met opgeheven hoofd de thuisrit aanvaarden, al had hij natuurlijk liever nog twee dagen gebleven. 'Mijn hoofd en lichaam leken deze week niet samen te werken', schreef hij op Facebook. Om daar aan toe te voegen: 'Tough times don't last, tough people do!' als teken dat hij er zeker van is dat het moment dat hij de weg naar boven weer vindt nabij is, al kan het goed zijn dat daar zeker enkele weken van rust aan vooraf gaan, zo liet hij eerder deze week op deze website weten.

Flight- en landgenoot Johannes Veerman zal er niet over piekeren om rust te nemen, daarvoor speelt de Nederlandse Amerikaan deze weken te goed. Twee weken geleden werd hij derde in het Dubai Duty Free Irish Open, vorige week nog netjes achtste in het abrdn Scottish Open, en in zijn eerste Open lijkt hij ook op weg naar een uitstekende finish.

Veerman had in de tweede omloop slechts 68 slagen nodig (-2) en dankte die score aan goed spel vanaf de tee en goed putten, al was het opvallend dat de lange Nederlander geen enkele slag won op de par-5's. Veerman maakte birdie op de par-3 derde, de par-3 zesde, de par-3 zesde en de par-4 twaalde, en leverde een slag in op de par-4 dertiende en zeventiende, maar haalde met een totaal van twee onder par, en als gedeeld 31ste, ruim de cut.

Dat is overigens wel op ruime afstand van koploper Louis Oosthuizen die laat op de tweede dag lang soeverein speelde en ruim afstand leek te nemen van de rest van het veld. Vooral van hole 12 tot en met veertien (birdie, birdie, eagle) sloeg de Zuid-Afrikaan zijn slag en het was vooral aan een onnodige bogey op de par-3 zestiende te danken dat de achtervolgers hem nog in het vizier hebben.

Met -9 is Collin Morikawa, na een 64, op twee slagen de eerste uitdager, terwijl Jordan Spieth met -8 de nummer 3 is en daarmee op zijn beurt weer één slag voorsprong heeft op een drietal spelers, onder wie 's werelds nummer 1 Dustin Johnson.

Van de 'grote namen' was de cut van +1 te hoog gegrepen voor onder meer Tyrell Hatton (+2), Patrick Reed (+3) en Phil Mickelson die met een totaal van +12 maar drie man achter zich wist te houden. Vier als je ook Will Zalatoris meetelt, al begon de Amerikaan na een in de eerste ronde opgelopen blessure niet eens meer aan de tweede ronde.

Leaderboard

Tour
  • Golfsupport