Oosthuizen draait warm voor Dutch Open, worsteling Luiten

Voor de Nederlandse nummer 1 was het laatste Major van het jaar al over voor het goed en wel begonnen was.

joost luiten

'Die foto zegt genoeg. Het lichaam wil echt niet meer!', was de korte reactie van Luiten toen hij de foto zag die op de laatste hole van Royal St. George's was gemaakt aan het eind van zijn openingsronde in Kent.

In aanloop naar het 149ste Open liet Luiten al weten niet in goede conditie te verkeren, en ondanks een week intensief werken met fysio Bas van der Steur, protesteerde het lichaam van de 35-jarige Nederlander zozeer dat een goede score er geen moment in zat.

Luiten liep vanaf de eerste hole achter de feiten aan. Op de par-4 eerste moest hij direct een dubbel op de kaart schrijven en hoewel hij niet lang daarna (hole 3) de eerste (en enige) birdie van de dag mocht noteren, kreeg Luiten het spel niet op de rit op Royal St. George's waar de speelomstandigheden - zeker in de ochtend - redelijk waren, maar de rough en bunkers genadeloos.

Uiteindelijk verliet de zesvoudig tourwinnaar, na een ronde met vijf bogeys, een dubbel en een birdie, met een ronde in 76 slagen de baan, waarmee hij zichzelf diep in de staart van het klassement terugvond met slechts een handjevol spelers achter hem. En hoewel één van die spelers niemand minder is dan Phil Mickelson (+10!) is duidelijk dat Luiten slechts in theorie nog een kans heeft het weekend te halen en duidelijk toe is aan de periode van rust en herstel waar hij eerder deze week al over speculeerde.

Flight- en landgenoot Johannes Veerman beleefde een heel andere dag bij zijn debuut in The Open. De man met de dubbele nationaliteit speelde niet groots, maar sprokkelde zijn punten kundig bij elkaar. De Texaan raakte precies de helft van de fairways en iets meer dan de helft van de greens (in beide gevallen ruim onder het gemiddelde van het veld) maar had minder putts nodig dan het gemiddelde en eindigde mede daardoor met level par (zestien parren, een birdie, een bogey) in het midden van het veld en met goede vooruitzichten om het weekend te halen.

'Ik speelde lekker vandaag' aldus Veerman. 'Het is echt een pittige baan dus je moet echt blijven vechten. Level par voor de dag is een uitstekende score, het houdt je in het toernooi. Als je de komende dagen een paar keer een paar holes goed scoort dan kan het zondag nog heel interessant worden.'

Natuurlijk was het Veerman ook opgevallen dat Luiten een moeilijke dag had.

'Je hoopt altijd dat collega's het goed doen, al was het maar omdat je zelf energie krijgt van goed spel van anderen. Ik hoop en verwacht dat Joost mogen geweldig speelt morgen', was hij positief.

De hoofdrol in de eerste ronde was weggelegd voor Louis Oosthuizen die in Kent uitstekend warmdraaide voor zijn deelname aan het Dutch Open. De speelcondities waren vroeg op de dag nagenoeg ideaal en niemand profiteerde daar zo goed van als de Zuid-Afrikaan. Oosthuizen miste veel fairways maar wist overal uit de problemen te blijven en was op en naar de greens goed genoeg om geen enkele slag in te leveren op weg naar een foutloze 64.

Met een totaal van zes onder par gaat de man die in 2010 met de Claret Jug naar huis ging heeft na achttien holes een minimale voorsprong op Jordan Spieth die in -5 rondgingen.

Leaderboard

Johannes Veerman opende level par.
Tour
  • Golfsupport