Eindelijk weer The Open

Joost Luiten op zoek naar vorm en fitheid … Anne van Dam en Dewi Weber terug in Amerika … Dutch Junior Open op Toxandria

Claret Jug

Majors

Toernooi: 149th Open Championship
Data: 15 – 18 juli 2021
Baan: Royal St Georges, Sandwich, Kent, (Eng)
Lengte: 6.573 meter. Dat is wat op de scorekaart staat, maar in de praktijk zal de speellengte elke dag weer anders zijn.
Par: 70
Prijzengeld: $ 11.500.000
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport. Donderdag en vrijdag van 7.30-21.00. Zaterdag van 11.00-21.00 uur. Zondag van 10.00-20.00 uur.
Radio: Volg The Open via BBC Radio 5 Live op de middengolf (MW), frequentie 693 of 909 kHz. Of via de website of de app van The Open
Mooie namen: Nagenoeg alle topspelers doen. Voornaamste afwezigen zijn vooralsnog Hideki Matsuyama (positief getest), Bubba Watson (in de buurt van besmet persoon geweest), Kevin Na (voorziet logistieke problemen) en de winnaar van 2015, Zach Johnson (positief getest).
Nederlanders: Joost Luiten
Titelverdediger: Shane Lowry (Ier)
Laatste vijf winnaars: 2019 – Shane Lowry (Ier), 2018 – Francesco Molinari (Ita), 2017 – Jordan Spieth (VS), 2016 – Henrik Stenson (Zwe), 2015 – Zach Johnson (VS)
Bijzonderheden: The Open is terug en Shane Lowry kan eindelijk zijn twee jaar geleden op Royal Portrush behaalde titel verdedigen op Royal St Georges, gelegen aan de Straat van Dover, in het graafschap Kent.
Voor de vijftiende keer is de par-70 baan gastheer van het kampioenschap. Voor het eerst in 1894 – ook het eerste Open in Engeland – en voor het laatst in 2011, toen Darren Clarke won en zowel Joost Luiten als Floris de Vries de cut haalde.
Vorig jaar was The Open het enige Major bij de mannen dat geen doorgang vond vanwege covid-19. De Royal and Ancient had een gouden calamiteitenverzekering afgesloten – naar verluidt dezelfde als Wimbledon – en editie nummer 149 werd een jaar uitgesteld.
Hoewel de pandemie ook in Engeland allesbehalve voorbij is, lijkt de regering Johnson wel op die van Rutte en laat men de touwtjes lustig vieren. Zonder zich druk te maken over de consequenties. De tribunes van Wembley en Wimbledon zaten bijvoorbeeld akelig vol.
Deze week mogen elke dag 32 duizend toeschouwers de baan in.
En dat terwijl de spelers in een bubble moeten blijven. Dat leidde tot kritische commentaren van onder anderen Rickie Fowler.
‘Maar’, zo zei Martin Slumbers, Chief Executive van de Royal and Ancient, afgelopen weekeinde tegen de krant The Scotsman, ‘we hebben het wel over een terrein van 500 acres’.
Ofwel 200 hectare. In ons land heb je ongeveer vijftig hectare nodig voor een 18-holes course.
Maar er staan bijna net zoveel grote tribunes als anders en Slumbers weet ook dat zeker op zondag de fans zich rond de kanshebbers gaan clusteren.
De topman van de R&A zei vervolgens dat er nauw is samengewerkt met de Britse regering: ‘we hebben veel uitzonderingen op de regels gekregen omdat dit [Open] als belangrijk voor UK plc wordt beschouwd.’
Met andere woorden: u mag als organisatie best marchanderen, want het is in het belang van de BV Groot-Brittannië.
Ongelooflijk.

Wie afgelopen week het Schots Open op The Renaissance club heeft gezien en vanaf donderdag naar The Open kijkt, zal zien dat dit a different kettle of fish is. De relatieve vriendelijkheid van de baan in Schotland wordt vervangen door brute intimidatie.
Dat gezegd hebbende is het opmerkelijk dat de laatste twee winnaars op Royal St Georges allesbehalve kanshebbers waren. En, ja het weer speelde een rol.
In 2003 kwam de nummer 396 van de wereld, Ben Curtis als volkomen de onbekende Amerikaan naar Kent voor zijn allereerste Major. En hij won. Niet alleen op eigen kracht, maar ook omdat Thomas Bjørn in de laatste ronde op de par-3 zestiende drie slagen nodig had om uit de greensidebunker te komen. Confuus van de klap bogeyde de Deen vervolgens zeventien en werd samen met Vijay Singh tweede – op een slag van Ben Curtis, die als enige onder par was gebleven.
Acht jaar later haalden voor het eerst in de geschiedenis van de Mjors twee Nederlanders de cut (die op acht boven viel): Joost Luiten en Floris de Vries. Ze werden 63ste en 48ste.
In beide Open speelde de onvoorspelbaarheid van het weer dus een grote rol. Maar de zege van Darren Clarke was en bleef historisch.
Klik hier om te zien wat de Open-verwachtingen van The Met Office zijn. En het ziet er niet slecht uit….
De ontwikkelingen in 2003 en 2011 geven wel aan dat de kans op een zege van een outsider best reëel is.
En dan nog dit (I): Maar wat zijn de kansen voor Joost Luiten? Hij is nog steeds niet echt fit en de resultaten van de laatste weken zijn allesbehalve bemoedigend.
En dan nog dit (II): Jon Rahm, Rory McIlroy, Brooks Koepka, Justin Thomas en Xander Schauffele zijn voor de Britse bookmakers de voornaamste kanshebbers.
En dan nog dit (III) De beste 70 spelers plus ties halen de cut. In reguliere wedstrijden van de Europese en Amerikaanse Tour gaan de beste 65 plus ties door.
En dan nog dit (IV): Als er na 72 twee of meer spelers gelijk staan, wordt een minironde van drie holes gespeeld.
En dan nog dit (V): Er wordt – tenzij het weer slecht dreigt te worden – alleen vanaf de eerste tee gestart. De laatste spelers gaan de eerste twee dagen dan ook pas rond 16.00 uur de baan in.
Vanaf donderdag 7.30 uur Live Scoring via de website van The Open


PGA Tour

Zoals zo vaak heeft men in de VS voldoende sponsoren om schaduwtoernooien te organiseren.
Deze week (15 – 18 juli) kunnen de mannen naar Nicholasville, Kentucky voor het Brabasol Championship.
Op de par-72 baan van de Keen Trace Golf Club kan er 3,5 miljoen dollar worden verdeeld. Vorig jaar werd er vanwege covid-19 niet gespeeld. Jim Herman won in 2019.
En dan nog dit: Ziggo Sport Golf zendt op woensdag 21 juli van 17.30 – 18.30 uur een samenvatting uit.
Vanaf donderdag 14.00 uur Live Scoring via website PGA Tour


LPGA Tour

Toernooi: Dow Great Lakes Bay Invitational
Data: 14 – 17 juli 2021(woensdag – zaterdag)
Baan: Midland Country Club, Midland, Michigan (VS)
Lengte: 5.720 meter
Par: 70
Prijzengeld: $ 2.300.000
Nederlanders: Anne van Dam
Televisie: Op maandag 19 juli zendt Ziggo Sport Golf van 19.30-21.00 uur een verslag uit.
Bijzonderheden: Dit is een teamwedstrijd, waarin het winnende duo – in 2019 – tot -27 kwam. En dat duo bestond uit Cydney Clanton en Jasmine Suwannapora.
Meer informatie en vanaf woensdag 15.00 uur Live Scoring via website LPGA Tour


Ladies European Tour

Van 15 – 17 juli wordt op de baan van de Finse Aura Golfcub het met twee ton gedoteerde Gant Ladies Open gespeeld.
Pasqualle Coffa is de enige Nederlandse deelneemster.
Meer informatie en vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring via website Ladies European Tour


Challenge Tour

Toernooi: Euram Bank Open
Data: 15 – 18 juli 2021
Baan: GC Adamstal, Ramsau (Oos)
Lengte: 5.919 meter
Par: 70
Prijzengeld: € 190.000
Bijzonderheden: Darius van Driel won de eerste editie van dit toernooi. In 2018 kwam hij op de korte maar lastige baan tot een totaal van zeventien onder.
Vorig jaar behoorde het toernooi als noodmaatregel tot de Europese Tour.
Meer informatie en vanaf donderdag 8.00 Live Scoring via website Europese Tour


Symetra Tour

In Rochester, in het noorden van de Staat New York staat van 15 – 18 juli de Danielle Downey Credit Union Classic op het programma. Dewi Weber is een van de speelsters in het met 175 duizend dollar gedoteerde toernooi op de Brook Lea Country Club
Meer informatie en vanaf donderdag 15.00 uur Scoring via website Symetra Tour


Alps Tour

Het Roma Alps Open op de Golfclub Parco de’ Medici vormt van 15 – 17 juli het decor van een gezamenlijke wedstrijd van de Alps Tour en de LETAS Tour, de tweede divisie van de Ladies European Tour.
Meer informatie en vanaf donderdag Scoring via website Alps Tour


Pro Golf Tour

Op Golfclub Sankt Polten in Oostenrijk wordt de volgende wedstrijd gespeeld: van 20 – 22 juli aanstaande. En da hebben we het over het Raiffeisen Open.
Meer informatie via website Pro Golf Tour


NGF

Het gaat door: het roemruchte Dutch Junior Open wordt van 14 – 17 juli op de bosbaan van Toxandria gespeeld.
Meer informatie en vanaf woensdag scoring via de officiële website

Tour
  • Golfsupport.nl