Lee wint op eerste extra hole in Schotland

Meer dan een bijrol zat er niet in voor de Nederlanders in het door de Australier gewonnen Schots Open. Zuiderbuur Thomas Detry mocht zich terecht beklagen over de weather delay.

min woo lee

Weer net mis. Dat gevoel zal zeker in het hoofd van de Belg zitten nadat hij opnieuw net niet wist te winnen. En meer dan bij de andere toernooien die hij dichtbij was, kon hij nu ook wijzen naar factoren buiten zijn macht.

Na een rustige ochtend betrok het weer steeds meer om aan het eind van de middag 'echt Schots' te worden. De stromende regen was onaangenaam, het dreigende onweer maakte spelen onmogelijk en het was dan ook wachten op de toeter als teken dat het spel zou worden gestaakt.

Dat dat geluid echter precies klonk op het moment dat de leider in de wedstrijd een korte putt moest maken, was buitengewoon slordig. Zéker omdat het afgaan van de toeter en zichtbaar voor zorgde dat koploper Thomas Detry zijn putt miste waardoor hij een bogey op de kaart moest schrijven en de leiding daarmee uit handen moest geven.

Toen de wedstrijd na een lange onderbreking werd hervat liet de Belg zien uit welk hout hij gesneden was. Hij rechtte de rug, leverde geen enkele slag meer in, maar slaagde er ook niet in om weer weg te lopen van het veld, waardoor een play-off noodzakelijk werd.

In die verlenging maakte Min Woo Lee het al op de eerste extra hole af. Na goede drives van zowel Lee, Detry als Fitzpatrick, sloeg de Australier zijn approach het dichtst bij de hole om vervolgens de putt voor birdie - en de zege - vastberaden in de hole te rollen.

'Ik heb hier van gedroomd. Ik speelde goed en sloeg heel veel goede ballen. Eerlijk? Dit is bijna niet te geloven. De afgelopen weken, de afgelopen dagen, speelde ik al goed, en nu lukt het me eindelijk om het ook binnen te brengen', aldus de kort na de zege beduusde Aussie.

De beste Nederlander had ook deze week geen Nederlandse vlag achter zijn naam staan. Johannes Veerman opende de slotronde met twee opeenvolgende bogeys, maar herstelde zich daarna goed. Hij leverde nog maar één slag in, maar maakte wel zeven birdies en een eagle op weg naar een uitstekende 65 en een knappe - met Justin Thomas - gedeelde achtste plaats.

Daarmee was hij ruim de beste landgenoot in Schotland.

Darius van Driel ging voor de derde dag op rij rond in 69 slagen (-2) maar leverde desondanks enkele plaatsen in en eindigde met een totaal van -7 uiteindelijk als gedeeld 54ste. Joost Luiten maakte één bogey en twee birdies voor een rondje in één onder par en kwam daarmee niet weg uit de staart van het klassement. Met -4 legde hij beslag op de 69ste plaats.

Leaderboard

Challenge Tour

De overwinning van Lee in Schotland was mooi, maar niet zo mooi als de zege van Marcel Siem in het Le Vaudreuil Golf Challenge. De veertigjarige Duitser verloor zijn kaart voor de Europese Tour, doet zijn uiterste best om via de Challenge Tour terug te komen, en zette daar met een zege in Frankrijk een forse stap voor.

Siem besloot de wedstrijd met een uitstekende 67 om op -15 uit te komen. Die score was precies genoeg om Hugo Leon nipt (-14) voor te blijven.

'De laatste jaren waren zwaar', erkende de Duitser na zijn zege. 'Het spel was er wel, alleen geloofde ik er niet in. Ik kan niet uitleggen hoe blij ik ben dat ik weer op de juiste weg ben'.

De enige Nederlander die de cut overleefde wist in het weekend geen terrein te winnen. Na een weekend met rondes in 74 en 73 slagen kwam Daan Huizing niet verder dan een gedeeld 44ste plaats, een klassering die hem opnieuw een plekje koste op de Road to Mallorca waar hij nu zesde staat.

Einduitslag

Ladies European Tour

De eerste editie van de Aramco Team Series heeft Anne van Dam geen succes opgeleverd. De Nederlandse nummer 1 stond na de eerste rond bovenaan het leaderboard, maar kon in de twee daaropvolgende rondes geen vuist meer maken, niet als team (21e) noch individueel (T18) in het door Team Cowan gewonnen toernooi.

Einduitslag

Tour
  • ProShots