Detry aan kop in Schotland, bijrol landgenoten

Een topnotering in het toernooi van de Rolex Series zit er niet meer in voor Joost Luiten en Darius van Driel. Thomas Detry daarentegen heeft uitstekende papieren om voor het eerst te winnen op het hoogste niveau.

detry

Gaat het dan eindelijk gebeuren voor de 28-jarige man uit Ukkel? De getalenteerde Belg laat al jaren zien een uitzonderlijk goede golfer te zijn, maar wínnen deed hij tot nu toe nog nooit. Hij kwam een aantal keer dichtbij, stond al negen keer op het podium zelfs, maar het afmaken lukte hem nog nooit.

Het zou niet minder dan een huzarenstukje zijn als het hem uitgerekend deze week lukt. In het sterk bezette Schots Open staat hij er na 54 holes in elk geval uitstekend voor, al is er nog niets beslist. De verschillen aan kop zijn klein, met maar liefst zestien man binnen vier slagen van de koplopers Detry en Fitzpatrick.

Mocht Detry winnen dan zal hij nog wel eens terugdenken aan de par-3 zeventiende van zaterdag, waar hij via de tribune tussen de statafels terecht kwam, maar vanaf daar bijna uitholede en in elk geval zijn par veilig stelde. Én zijn koppositie, want terwijl Matt Fitzpatrikck ('Matthew' mag niet meer van de Engelsman) zichzelf met een 67 naar -14 speelde, leverde 's werelds nummer 1 na een 69 (-13) met veel gemiste korte putts juist iets in, en hield Detry met een 68 keurig stand aan kop van het veld.

Als zondag de strijd om een van de grootste prijzen van het circuit (ruim 1 miljoen euro) beslist wordt, zijn de twee Nederlanders in het veld, al lang klaar; hen rest op de slotdag niet meer dan een strijd om nog zo veel mogelijk te stijgen in de wetenschap dat een topnotering er niet meer in zit.

Joost Luiten dreigde na een bogey/bogey start zelfs even de second cut te missen, maar herstelde zich met drie birdies op rij (6, 7 en 8) nog voor de turn, en eindigde uiteindelijk met een dagscore van -1 op de gedeeld 69ste plaats. Darius van Driel tekende voor de tweede dag op rij voor een 69 (-2) en staat daarmee nog net bij de beste vijftig.

Johannes Veerman heeft nog wel een kans op een top-10 finish, al zal dat niet zorgen voor een Nederlandse vlag hoog op het leaderboard. De Texaan met Nederlandse vader opende furieus met vier birdies op de eerste zeven holes, kon die lijn helaas niet doortrekken, maar bracht wel een tweede opeenvolgende 67 binnen en staat daarmee vooralsnog gedeeld zeventiende, slechts één slag buiten de top-10.

Leaderboard

Challenge Tour

In Frankrijk heeft Marcel Siem alle kans om zondag een grote stap te zetten op weg naar een terugkeer op de Europese Tour. De Duitser is met -11 een van de twee koplopers en stijgt met een overwinning naar de top-15 van de Order of Merit.

De enige Nederlander die nog in actie komt op de Challenge Tour deze week had een lastige dag: dankzij vijf bogeys en twee birdies, leverde hij enkele plaatsen in en gaat hij als gedeeld 31ste naar de slotdag.

Leaderboard

Tour
  • ProShots