Luiten lang in spanning, Detry medekoploper

Belg aan kop, alle Nederlanders door in Schotland * Van Dam levert in * Huizing schuift op in Frankrijk * ELTK-teams allemaal onderuit

thomas detry

Het was al ruim avond voordat Joost Luiten zeker wist dat er ook voor hem een plek in het weekend beschikbaar was in het abrdn Schots Open.

Na birdies op zes en zeven leek er niets aan de hand van de Nederlandse nummer 1, maar een bogey op elf, een par op de par-5 zestiende en vooral een bogey op de par-4 achttiende, zorgde ervoor dat Luiten lang in spanning bleef of zijn score van -2 voldoende zou zijn. Met nog maar een handvol spelers in de baan stond hij 64ste en was er nog een reeele kans dat hij alsnog een vrij weekend zou hebben, maar gelukkig voor Luiten viel het kwartje precies de goede kant op, waardoor hij samen met 24 (!) andere spelers on the number door mag naar de tweede helft van het rijk gedoteerde toernooi.

Darius van Driel was na een 69 (-2) en een totaal van -3 op dat moment al uren zeker van een plaats in het weekend bij zijn eerste deelname aan een toernooi uit de Rolex Series.

Van Driel had op de eerste negen weliswaar een paar slagen teveel nodig (+2), maar maakte dat na de turn ruimschoots goed met birdies op elf, dertien en zelfs een eagle op de par-5 zestiende om als gedeeld 53ste door te mogen.

De hoogst geklasseerde landgenoot is vooralsnog, net als vorige week, Johannes Veerman. De Texaan opende met een ronde in 70 slagen en zette daar op de tweede dag een 67 naast voor een forse sprong op het leaderboard en een plek voor in de middenmoot.

De leiding van de wedstrijd is in handen van een driemanschap. Jon Rahm raffelde zijn eerste negen holes af in 29 slagen en legde daarmee de basis voor zijn -11 tussentotaal en kreeg op die score eerst gezelschap van een foutloze Thomas Detry (zes birdies) die in 36 holes maar één slag inleverde, en Jack Senior die in een van de laatste groepen van de dag een 67 maakte om daarmee ook op -11 uit te komen.

Leaderboard

Challenge Tour

Halverwege het Le Vaudreuil Golf Challenge is er nog maar één landgenoot over in het veld van de wedstrijd van de Challenge Tour.

Kwam Daan Huizing op de eerste dag niet verder dan een ronde in level par, op de tweede dag ging hij wel, en redelijk ruim, onder par. De nummer 4 van de Order of Merit van het circuit leverde twee keer een slag in - op de par-4 zeventiende en de par-4 zevende - in zijn op tien begonnen ronde, maar zette daar ruim voldoende birdies tegenover (6) om met -4 binnen te komen.

Met eenzelfde totaal voor de wedstrijd gaat Huizing als gedeeld nummer 18 naar het weekend en hoewel koploper Paul Peterson met -11 ver weg is, zit een top-10 klassering er zeker nog in.

Voor Robbie van West zit de wedstrijd er na 36 holes helaas alweer op. De man uit Tiel leek mede dankzij drie birdies op zijn back-nine op weg naar het weekend, maar struikelde dankzij een dubbel bogey 7 op de par-5 achtste in het zicht van de haven.

Leaderboard

Ladies European Tour

Zo goed als Anne van Dam scoorde op de eerste dag van de Aramaco Team Series, zo moeizaam ging het op de tweede dag.

Het begin was nog goed. Dankzij een birdie op hole 3 stond ze na vijf holes nog in uitstekende positie, maar daarna werd het lastig voor de Nederlandse nummer 1. Van Dam bereikte de turn in +1 dankzij bogeys op de par-5 zesde en negende en bleef na de turn in eerste instantie vooral parren maken maar zag de laatste vier holes haar score op de back-nine alsnog in de plus schieten.

Er waren weliswaar twee birdies - op vijftien en zeventien - maar ze leverde ook slagen in. Eerst was er een bogey op de par-4 zestiende na een gemiste green, daarna maakte ze een birdie op de par-3 zeventiende, om te eindigen met een dubbel bogey 7 op de slothole.

Leaderboard

ELTK

De verschillende ELTK's dreigen als een nachtkaars uit te gaan voor de Nederlandse teams. Nadat de oranje heren gisteren net de halve finale misliepen ging het ook in de strijd om de vijfde plaats mis. Oostenrijk bleek in een spannende ontmoeting met 3-2 te sterk. Jerry Ji verloor met 2&1, maar de overige partijen waren allemaal dubbeltjes op zijn kant: Dario Antonisse en Benjamin Reuter wonnen met 1 hole, terwijl Bob Geurts en Nordin van Tilburg met diezelfde score onderuit gingen. De Nederlandse dames gingen donderdag met 4-1 ruim onderuit tegen Duitsland en slaagden er vrijdag niet in iets van het geschonden blazoen goed te maken. De Nederlaag tegen Slowakije was met 2-3 weliswaar kleiner, het bleef een nederlaag. Het meisjes team dat gisteren maar nipt verloor van Spanje had niet veel in te brengen tegen de Tsjechische meiden die met 4-1 ruim de besten bleken. De grootste nederlaag was helaas opnieuw voor de Nederlandse jongens. Nadat donderdag tegen de Duitsers nog één puntje werd binnengehaald, lieten de Fransen geen spaan heel van onze landgenoten door alle partijen naar zich toe te trekken op weg naar een 5-0 zege.

Tour
  • Proshots