Weer geen Q School

Voor het tweede achtereenvolgende jaar kan de Europese Tour geen kwalificatiereeks voor jonge talenten en andere spelers zonder tourkaart organiseren. Wat nu?

Logo Tour

Net als vorig jaar wordt de weg naar boven deels geblokkeerd en het nog steeds woekerende covid-19 virus is daar de oorzaak van. Hoewel in tal van landen meer en meer mensen zijn gevaccineerd en het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen enorm is gedaald, ziet de Europese Tour vanwege vooral logistieke redenen geen oplossing.
‘Het organiseren en uitvoeren van een Qualifying School met veertien wedstrijden gedurende drie maanden in negen landen, met duizend deelnemers uit vijftig landen was gezien de wereldwijde reisbeperkingen al een grote zorg. Het dit jaar organiseren van een Qualifying School was onrealistisch’, stond in een verklaring die de Tour naar de spelers en de kandidaat-spelers stuurde.’
Er komen voor het seizoen wel nieuwe ranking-categorieën. Die refereren aan de Safety Net-optie die dit jaar werd toegepast. De categorieën zullen niet zoals in 2020 alle worden bevroren. Maar feit is dat een significant deel van de leden van de Europese Tour - denk aan Zuid-Afrikanen, Indiërs, Chinezen en nu ook deels de Britten - last hebben ondervonden omdat ze niet naar bepaalde landen kunnen gaan om daar te spelen.
(Je houdt wat dat betreft ook je hart vast voor wat er mogelijk voor Nederlandse spelers kan gebeuren, gezien de enorme stijging van het aantal besmette personen in ons land).

Voor alle huidige spelers - goed nieuws voor Joost Luiten cs - zijn hun categorieën van 2021 door de Europese Tour gegarandeerd voor 2022.
‘Daarom’, zegt een woordvoerder van de Tour tegen Golfers Magazine, ‘is er letterlijk geen plaats voor 25 of meer nieuwe leden die, zoals gewoonlijk het geval is, via de Qualifying School promoveren.’
‘Een ding waar we op gespitst waren om te vervolgen en ook dit jaar zullen doen, is echter de promotie voor de spelers van de Challenge Tour.’
Dat betekent dat aan het einde van het seizoen een recordaantal van twintig spelers naar de Europese Tour 2022 zal promoveren. Dat is gunstig voor in ieder geval Daan Huizing en mogelijk andere Nederlanders.
Volgens de Europese Tour wordt er nauw samengewerkt met de vier kleinere circuits, zoals de Pro Golf Tour en de Alps Tour, met als doel om meer spelers die hoog staan op de Order of Merit door te laten stromen naar de Challenge Tour van 2022.