Joost en Darius in Schots Open

IJzersterk veld op Renaissance Golfclub bij Edinburgh … PGA Tour in Illinois … Van Dam niet op startlijst in Ohio, maar wel in Londen … Huizing en Van West spelen Frans toernooi

Renaissance Golfclub

Europese Tour

Toernooi: abrdn Schots Open
Data: 8 – 11 juli 2021
Baan: The Renaissance Club, North Berwick, Schotland (GB)
Lengte: 6.669 meter
Par: 71
Prijzengeld: $ 8.000.000
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport. Donderdag en vrijdag van 13.30-19.30 uur. Zaterdag en zondag van 13.00-18.30 uur
Mooie namen: Met vijf spelers uit de top-10 en zeventien uit de top-50 van de wereldranglijst is het Schots Open een van de sterkst bezette toernooien van het seizoen van de Europese Tour.
John Rahm, Rory McIlroy, Justin Thomas, Xander Schauffele, Tyrrell Hatton, Lee Westwood, Collin Morikawa en Tommy Fleetwood zijn een paar van de trekpleisters.
Nederlanders: Joost Luiten en Darius van Driel. De ranking van Wil Besseling en Lars van Meijel is te laag.
Titelverdediger: Aaron Rai (Eng)
Laatste vijf winnaars: 2020 – Aaron Rai (Sch), 2019 – Bernd Wiesberger (Oos), 2018 – Brandon Stone (Z-A), 2017 – Rafa Cabrera Bello (Spa), 2016 – Alex Noren (Zwe)
Bijzonderheden: Een week voor het 149ste Open Championship op Royal St Georges in Kent, wordt ongeveer 705 kilometer noordelijker een interessante generale repetitie georganiseerd, met veel spelers uit de top-50 van de wereldranglijst.
Voor de derde keer wordt de baan van de Renaissance Golfclub in North Berwick als decor gebruikt. De baan aan de Firth of Forth ligt 35 kilometer ten oosten van Edinburgh, in een gebied met zo’n twintig andere banen. Denk aan Musselburgh en vooral aan de buurman van de Renaissance Golfclub, Muirfield.
De Amerikaanse architect Tom Doak ontwierp in opdracht van de eveneens Amerikaanse zakenfamilie Sarvadi een baan die doet denken aan een linkscourse. Doak heeft wereldwijd mooie banen getekend, maar hier is hij op een ideaal stuk grond, naast misschien wel de beste zeebaan ter wereld, toch niet geslaagd voor het examen.
Het is geen slechte baan, maar voor een bedrag van 37 miljoen euro had een Europese architect, gespecialiseerd in zeebanen, iets veel beters ontworpen. Denk aan het bureau Mackenzie & Ebert, dat die uitstekende nieuwe holes op Royal Portrush naadloos in het klassieke ontwerp inpaste.
De Sarvadi’s kregen na het voltooien van de course de kans om een stuk grond van nota bene Muirfield over te nemen en dus werden er drie nieuwe holes aangelegd. Daardoor is de par-71 baan wel beter geworden.
In juli 2019 won de Oostenrijker Bernd Wiesberger het Aberdeen Standard Investments Schots Open na een playoff met Benjamin Hebert. Beiden eindigden na een bepaald niet vlekkeloze laatste ronde op 22 onder.
In oktober 2020 werd het toernooi een prooi voor de outsider Aaron Rai. De Engelsman had ook een playoff nodig om te winnen. Net als zijn landgenoot Tommy Fleetwood had hij 273 slagen (-11) nodig om te winnen.
Joost Luiten, die vorige week last van zijn rug kreeg, miste in 2019 de cut en hij was in 2020 na de eerste dag met een 63 gedeeld tweede. Luiten eindigde uiteindelijk als gedeeld negentiende. Voor hem is dit toernooi een manier om zich voor te bereiden op The Open van volgende week.
Darius van Driel maakt deze week zijn debuut in het Schots Open.
En dan nog dit (I): de beste drie spelers die nog niet zijn geplaatst, verdienen een startplek in The Open.
En dan nog dit: de schrijfwijze van de naam van de hoofdsponsor boven in deze voorbeschouwing is geen spelfout. Aberdeen Standard Investments heeft zijn naam veranderd in abrdn. Geen hoofdletters en je zegt ‘gewoon’ Aberdeen. Alweer marketingmeisjes en -jongens die de weg zijn kwijtgeraakt
Vanaf donderdag 9.00 uur Live Scoring via website Europese Tour

PGA Tour

Toernooi: John Deere Classic
Data: 8 – 11 juli 2021
Baan: TPC Deere Run, Silvis, Illinois (VS)
Par: 71
Lengte: 6.646 meter
Prijzengeld: $ 6.200.000
Mooie namen: Daniel Berger, Si Woo Kim, Sungjai Im, Zach Johnson, Alex Noren, Kevin Streelman, Brian Harman en Erik van Rooijen
Winnaar in 2020: niet gespeeld
Laatste vijf winnaars: 2019 – Dylan Frittelli (Z-A), 2018 – Michael Kim (VS), 2017 – Bryson DeChambeau (VS), 2016 – Ryan Moore (VS), 2015 – Jordan Spieth (VS)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 21.00-24.00 uur. Zaterdag en zondag van 19.00-24.00 uur.
Bijzonderheden: We zijn deze week toe aan de vijftigste editie, al kwam John Deere pas in 1999 in beeld als titelsponsor. De eerste twee toernooien (het Quad Cities Open) werden in 1971 en 1972 gewonnen door Deane Beman, de latere commissioner van de PGA Tour.
Er doen deze week vijftien spelers mee die zondagavond met een speciale chartervlucht naar Engeland gaan voor The Open van volgende week, geregeld door John Deere. Daar komt mogelijk nog een speler bij: iemand uit de top-5 die nog niet is geplaatst.
En dan nog dit: Twee deelnemers aan de John Deere Classic die ook The Open kunnen spelen, gaan niet naar Royal St Georges: de Zuid-Koreanen Si Woo Kim en Sungjai Im, die beiden al wonnen op de PGA Tour.
Zij richten zich helemaal op het Olympisch kampioenschap dat van 29 tot en met 1 juli in Japan wordt gespeeld.
Si Woo Kim en Sungjai Im moeten voor hun 28ste verjaardag twintig maanden in militaire dienst. Tenzij ze (als amateur) goud hebben gewonnen tijdens de Asian Games of een medaille tijdens de Olympische Spelen veroverden. De eerste optie geldt al niet meer. K.H. Lee is wat dat betreft zorgenvrij: in 2010 maakte hij deel uit van de Zuid-Koreaanse equipe die tijdens de Asian Games de teamwedstrijd won.
Majors geven je geen vrijstelling…
Twee voormalige winnaars op de PGA Tour, Sangmoon Bae en Seung-yul Noh, hebben hun dienstplicht achter de rug.
Noh was ooit de nummer 63 van de wereld en nu de nummer 736. Bae’s hoogste ranking was dertigste in 2011. De Zuid-Koreaan speelt tegenwoordig voornamelijk in eigen land waarin hij in vier van zijn laatste zes toernooien de cut miste. Sangmoon Bae stond afgelopen maandag op de 882ste plaats van de wereldranglijst.
Vanaf donderdag 15.00 uur Live Scoring via website PGA Tour


LPGA Tour

Toernooi: Marathon LPGA Classic Presented by Dana
Data: 8 – 11 juli 2021
Baan: Highland Meadows Golf Club, Sylvania, Ohio (VS)
Lengte: 5.994 meter
Par: 71
Prijzengeld: $ 2.000.000
Nederlanders: geen
Televisie: Op maandag 12 juli zendt Ziggo Sport Golf van 19.30-21.00 uur een verslag uit.
Bijzonderheden: Anne van Dam is niet van de partij in dit toernooi dat in 2020 door de Amerikaanse Danielle Kang werd gewonnen: ze speelt in Europa.
Vanaf donderdag 15.00 uur Live Scoring via website


Ladies European Tour

Van 8 - 10 juli doet Anne van Dam mee aan de Aramco Team Series, een met een miljoen euro gedoteerd toernooi op de Centurion Golfclub in St Albans, even ten noorden van Londen.
Meer informatie en vanaf donderdag 9.00 uur Live Scoring via website Ladies European Tour


Challenge Tour

Toernooi: Le Vaudreuil Golf Challenge
Data: 8 – 11 juli 2021
Baan: Golf PGA France du Vaudreuil, Le Vaudreuil, Eure (Fra)
Lengte: 6.297 meter
Par: 71
Prijzengeld: € 210.000
Nederlanders: Daan Huizing en Robbie van West
Bijzonderheden: Het mooiste nieuws: de winnaar mag meedoen aan The Open. Net als afgelopen week, toen de Duitser Marcel Schneider in het Tsjechische Brno de beste was.
De Vaudreuil Golf Challenge werd overigens gewonnen door mooie namen: Andrew Johnston, Ryan Fox, Aaron Rai en Richard McEvoy.
De parkbaan ligt tussen Parijs en Rouen.
Meer informatie en vanaf donderdag 8.00 Live Scoring via website Europese Tour


Alps Tour

Club de Golf Las Pinaillas bij het Spaanse Albacete is van 7 – 9 juli gastheer van het met veertig mille gedoteerde Alps de Las Castillas
Meer informatie via website Alps Tour


Pro Golf Tour

Afgelopen maandag al begon in Polen het met dertigduizend euro gedoteerde Karolinka Park Matchplay.
Scoring via website Pro Golf Tour


NGF

Van 6 - 10 juli worden er vier Europese Landenteam Kampioenschappen georganiseerd.
De Nederlandse meisjes spelen in Portugal (Montado), de vrouwen in Noord-Ierland (Royal County Down), de jongens in Denemarken (Furesø) en de mannen in Spanje (PGA Catalunya)

Tour
  • Golfsupport.nl