Golfhistorie in beeld bij Old Course Loenen

Tijdens de corona-lockdown is ook bij de golfclub Old Course Loenen van de nood een deugd gemaakt. Om de golfhistorie van Loenen aan de Vecht en de golfsport voor altijd te benadrukken is bij een opfrisbeurt een twee bij twee meter grote kopie van de ets ‘Kolfspelende jongens’, van kunstenaar Jan Luyken in het clubhuis opgehangen.

old course loenen

Golfhistorie in beeld bij Old Course Loenen

(met dank aan het Rijksmuseum)


Tijdens de corona-lockdown is ook bij de golfclub Old Course Loenen van de nood een deugd gemaakt. Onder meer was een team vrijwilligers maandenlang in de weer om het clubhuisinterieur een opfrisbeurt te geven.

Om de golfhistorie van Loenen aan de Vecht en de golfsport voor altijd te benadrukken is een twee bij twee meter grote kopie van de ets ‘Kolfspelende jongens’, van de 17e eeuwse kunstenaar Jan Luyken, tegen het timpaan in het clubhuis opgehangen.

De ets is onderdeel van de collectie van het Rijksmuseum, dat ruim 125.000 kunstwerken beschikbaar heeft gesteld voor het publiek. Creatief gebruik ervan wordt zelfs aangemoedigd. De golfclub heeft daar dankbaar op ingehaakt, want de vaak gestelde vraag ‘waarom heet een van de jongste golfclubs van Nederland Old Course Loenen?’ kan hiermee niet duidelijker worden beantwoord.
De afbeelding verwijst naar Holland als speelplaats van het colf- en kolfspel sinds de middeleeuwen, met als bakermat Loenen aan de Vecht. De overlevering gaat terug naar de moord op graaf Floris de Vijfde in 1296. Zijn moordenaars verschansten zich lange tijd in kasteel Kronenburg in Loenen, maar werden uiteindelijk toch overmeesterd. Hun leider, Gerard van Velsen, werd gefolterd en in een bespijkerde ton door het dorp gerold. De vreugde van de dorpsbevolking hierover werd geuit door op tweede kerstdag 1297 een spel met stok en bal te spelen over de route die met de ton was afgelegd. Een traditie die sindsdien eeuwenlang is herhaald.

Het colf- of kolfspel, zoals het werd genoemd, verspreidde zich al ras over de Nederlanden. Het had na verloop van tijd zelfs tot gevolg dat veel overheden het spel verboden, omdat teveel omstanders en ruiten werden geraakt.

Jaren later zou het spel aan de Schotse oostkust zijn geïntroduceerd door Hollandse vissers, die daar hun vangst aan wal brachten. Vanuit Schotland is golf uiteindelijk uitgegroeid tot een sport die wereldwijd door vele tientallen miljoenen wordt gespeeld.

Bezoekers van het clubhuisrestaurant van golfclub Old Course Loenen kunnen het historische verhaal in drukvorm mee naar huis nemen. Opdat zij nimmer vergeten hoe en waar ‘het’ allemaal is begonnen.