Conclusie drivertest (4)

De afgelopen weken testten we de beste vergevingsgezinde, draw- en lage spin-drivers van dit jaar. Hier de conclusies die we konden trekken uit de enorme stroom data die dit opleverde.

Conclusie drivertest (4)

Klik hier voor de beste vergevingsgezinde drivers, drawdrivers en lage spin-drivers van 2021. Hieronder onze conclusies.

Top 10 meest vergevingsgezinde drivers
We krijgen veel vragen waarom we de verspreidingsdata van de drivertest niet laten zien (hoe ver de ballen uit elkaar eindigen, red.). Het antwoord is simpel: deze statistieken kunnen heel misleidend zijn en ze zijn alleen relevant op de dag dat ze zijn verzameld. Sla dezelfde driver een week later en je slaat de ballen op een heel andere plek. In plaats daarvan kijken we naar het verschil tussen de beste en slechtste slag van onze pro met een driver. We analyseren hoe veel verschil in balsnelheid er zit tussen contact op en naast de sweetspot, hoeveel zijspin er wordt gegenereerd en hoeveel carry je inlevert bij een misser. Dit noemen we de drop off-data. Zoals je kunt zien, zijn de Ping G425, de Honma TR20 en de Mizuno ST-Z uitmuntend in het op peil houden van de afstand.

Schaam je niet voor een drawdriver
Sinds Ping in 2014 de G30 SFT introduceerde, zijn drawdrivers niet meer weg te denken. Anno 2021 heeft elke grote producent drie (of meer) drivers in zijn line-up, waaronder sowieso één exemplaar dat een draw stimuleert. Volgens de producenten past het overgrote deel van de golfers in een van drie categorieën: lage spin, vergevingsgezind of draw. Er zit geen stigma meer op het gebruik van een drawdriver en dat is goed, want het grootste deel van de clubgolfers zou 'm in de tas moeten hebben.

Let op het gewicht
Toen we onze testpro lieten wisselen tussen shafts van 50, 60 en 70 gram, kon je perfect zien hoe gewicht prestaties beïnvloedt. Bij onze pro (het resultaat zal bij jou anders zijn) was de 50 gram sneller, maar inconsistenter, terwijl de 70 gram langzamer maar stabieler was. De 60 grams shaft leverde de optimale combinatie van snelheid en stabiliteit. De keuze is reuze op het gebied van shafts, maar je moet wel wél het gewicht en de flex zien te vinden die bij jouw spel passen. Zit je mis, dan lever je snelheid en consistentie in.

Ons slotoordeel
Baseer je keus voor een driver nooit alleen op onze data. Een goede fittingsessie met een launch monitor geeft je altijd meer duidelijk over welke modellen bij jouw swing passen en waarom. Maar het consistente balcontact van onze pro geeft wel een goed beeld van de best presterende drivers van dit moment. En het laat zien wat je kunt winnen als je serieus op zoek gaat naar het best presterende model: twintig meter carry! Alleen jij kunt beslissen hoeveel dit je waard is.
Tot slot: als je echt de afstand en vergevingsgezindheid van je drives in de baan wilt optimaliseren, kijk dan niet alleen naar een hoge vertrekhoek en weinig spin. Tourspelers laten steeds vaker de lage spin-modellen links liggen voor een meer uitgebalanceerde mix van power en speelbaarheid, en wij zijn een groot voorstander van deze insteek.