Spannende slotdag op Torrey Pines aanstaande

Met drie koplopers - Louis Oosthuizen, Mackenzie Hughes en Russell Henley (foto) - op -5 en nog eens tien andere spelers op een score onder par, heeft het er alle schijn van dat het U.S. Open pas op het allerlaatste moment beslist zal worden. Wie heeft de langste adem?

henley

In de wetenschap dat de organisatie een winnende score onder par maar niets vindt, zal de winnaar in San Diego vrijwel zeker diep moeten gaan om het derde Major van het jaar te winnen. Niet alleen zal de baan op de slotdag nog een tandje moeilijker worden geprepareerd, het is daarnaast ook dringen aan de top, waar ook nog eens niet de minste namen zich meldden na de derde ronde.

Wat te denken van 's wereld nummer 1 Dustin Johnson die met een bijna foutloze -3 opschoof naar de negende plaats en met -1, dezelfde score als Morikawa achter zijn naam heeft, nog zeker niet kansloos is? Of Jon Rahm en Matthew Wolff dan? Beide spelers hadden geen goede derde ronde maar gaven het ook niet weg, en doen met -2 nog volop mee in de strijd om de titel. En dat doen zeker ook Rory McIlroy en Bryson DeChambeau die met -3 het dichtst op de leiders staan en veel vertrouwen konden putten uit hun rondes in respectievelijk vier en drie onder par. DeChambeau zou DeChambeau niet zijn als hij niet weer eens de tongen losmaakte door zijn onorthodoxe spel, terwijl McIlroy duidelijk goed in zijn vel zat en zich met uitstekend spel en aanstekelijk enthousiasme in contention speelde.

Maar hoe goed alle bovengenoemde namen uit de top-10 ook speelden, stuk voor stuk zullen ze lager moeten gaan dan het drietal dat na 54 holes aan kop gaat en die opdracht mag niet licht op worden gevat.

Met een totaalscore van -5 delen Louis Oosthuizen, Mackenzie Hughes en Russell Henley de leiding in de wedstrijd. Henley hield met een ronde zijn koppositie na 36 holes vast (waar mede-koploper Bland na een 77 ver weg viel), Oosthuizen meldde zich aan kop dankzij dankzij een eagle op de par-5 achttiende en Hughes maakte met -3 de grootste move op weg naar de eeuwige roem.

Zo ver is het echter nog lang niet. Met in totaal dertien spelers onder par zullen de knoppen voor de slotronde nog net even verder open worden gedraaid. Een winnaar onder par is not tot daar aan toe, maar de hele top-10? Nee, als het aan de organisatie ligt gaat dát niet gebeuren...

Leaderboard

Tour
  • Pro Shots