Een apart stel

Het U.S. Open gaat er prat op het meest 'open' Major te zijn, waarin spelers van allerlei pluimage een kans hebben om mee te doen. Tot nu toe klopt dat als een bus.

Bland

In totaal haalden in het 121ste U.S. Open op Torrey Pines 71 spelers het weekend, met negen slagen verschil tussen hen..

Bovenaan op -5 vinden we Richard Bland. De 48-jarige Engelsman won een paar weken geleden in zijn 478ste poging eindelijk op de Europese Tour en speelt nu zo vrijuit dat hij in pas zijn vierde Major ooit – zijn eerste speelde hij 23 jaar geleden – brutaal de leiding heeft genomen. 'Veel jongens hebben een betere cv dan ik,' gaf Bland toe na een knappe 67 (-4), 'maar ik ben hier om te strijden en zal alles geven wat ik heb.'

Bland speelt morgen met Russel Henley, die na een 70 ook op -5 te vinden is en nog nooit van zijn Engelse flightgenoot had gehoord. 'Maar dat is vast wederzijds', aldus de Amerikaan die drie keer wist te winnen op de PGA Tour, maar in zijn 26 Majors nog nooit een top 10 haalde. Henley had een kans om met twee slagen voorsprong het weekend in te gaan, maar op zijn laatste hole had hij vanaf vijf meter drie putts nodig. Ook dat is Torrey Pines: als je de decimeters hoge cut overleeft, heb je altijd de greens nog.

Eén slag achter de onwaarschijnlijke leiders vinden we Louis Oosthuizen (71), die het altijd goed doet in 'lastige' Majors, en de man wiens swing zo onconventioneel is dat hij Bubba Watson (overigens knap vijfde na een 67) er als een stylist uit laat zien: Matthew Wolff.

Het is pas het eerste toernooi van de pas 22-jarige Amerikaan na een break van twee maanden wegens 'mentale problemen', maar hij is het spelletje duidelijk niet verleerd. 'Het is geweldig dat ik goed speel, maar nog veel belangrijker dat ik me comfortabel voel en lol heb', aldus Wolff. 'Maar ik heb nog een lange weg te gaan en zal hier waarschijnlijk de rest van mijn carrière aan moeten blijven werken.'

Op dezelfde score als Watson (-3) vinden we Jon Rahm (70), die de vorm van voor zijn covid-besmetting gelukkig niet verloren is en volop in de race is voor zijn eerste Major.

Usual suspects als Justin Thomas (69), Colin Morikawa (67), Brooks Koepka (73) en titelverdediger Bryson DeChambeau (69) hebben iets meer terrein moeten toegeven, maar zijn op level par nog volop in de mix. 'Normaal gesproken moet ik veel birdies maken als ik het weekend op vijf slagen achterstand begin, maar dit is het U.S. Open', aldus Thomas. 'Dat is anders.' Koepka en DeChambeau staan weliswaar op dezelfde score, maar spelen niet samen... jammer.

Het wordt een avontuurlijk weekend, al moeten onder andere Thomas Detry (+5), Johannes Veerman (+6), Tyrrell Hatton (+6), Will Zalatoris (+7), Tony Finau (+8) , Cameron Champ (+9), Henrik Stenson (+10), Justin Rose (+13) en Victor Hovland (WD) dat net als wij voor de televisie volgen.

Leaderboard

Tour
  • Pro Shots