Luiten hoog op leaderboard in Zweden

Of het experiment van het Scandinavian Mixed een vervolg krijgt zal nog moeten blijken, maar vooralsnog bevalt het Joost Luiten en zijn vrouwelijke spelpartners prima: ze staan voorlopig eerste, tweede en vijfde.

joost luiten

De scores op de Vallda G&CC wijzen er een beetje op dat de baan inderdaad niet al te moeilijk geprepareerd is, iets waar vooraf al voor gevreesd werd. Al is het ook weer niet zo dat de baan compleet wordt afgebroken, je moet veel birdies maken om mee te doen in het door Sorenstam en Stenson gehoste toernooi.

Dat ging de hosts met wisselend succes af. Stenson haalde de cut op het nippertje, maar golflegende Sorenstam heeft in het weekend alle tijd om te kijken hoe het samenspelen van mannen en vrouwen in de praktijk uitpakt.

Van Joost Luiten zal ze vooralsnog geen klachten krijgen. De Nederlandse nummer 1, die toch al bezig is aan een goede reeks, wacht na 36 holes nog altijd op zijn eerste bogey, en omdat hij wel twaalf birdies maakte, vindt hij zichzelf hoog op het leaderboard terug.

'Ik raak de bal goed van de tee, sla goede ijzers en mis weinig greens. Ook mijn putten was goed vandaag. Gisteren had ik nog het gevoel dat ik er een paar birdies had laten liggen, maar vandaag heb ik de kansen beter benut.'

Ook voor Luiten was het spelen met twee vrouwen even wennen, moest hij erkennen.

'Omdat ik de enige man in de groep ben moest ik even zoeken naar mijn ritme, maar het was vooral leuk om deze meiden te zien spelen. Ze speelden echt geweldig. Het zijn allebei long-hitters en ze konden goed gebruik maken van de mogelijkheden die dat hier bood', aldus Luiten over flightgenoten Hedwall (1) en Babnik (T5), die het op hun beurt ook leuk vonden met een man te spelen. Koploopster en Solheim Cup speelster Hedwall: Als je naar het leaderboard kijkt denk ik dat ze er goed in geslaagd zijn de baan zo in te richten dat het voor alle spelers een goede baan is. Ik hoop zeker dat ik morgen weer met Joost mag spelen, ik heb het de eerste twee rondes zeker naar mijn zin gehad met hem', aldus de Zweedse na afloop van haar ronde.

Naast Joost Luiten mag ook Wil Besseling zich opmaken voor nog tweede rondes 'Mixed'. De nummer 218 van de wereld leek lang op weg naar een plek in de top-10 halverwege de wedstrijd, maar moest op de par-3 achtste een zeven op zijn kaart zetten waardoor hij vooralsnog 34ste staat. Voor Darius van Driel zit het experiment erop, met een score van +2 mist hij de cut ruim.

Leaderboard

Op de Challenge Tour komt in het weekend alleen Daan Huizing nog in actie namens Nederland. Net als op de eerste dag in het Challenge de Cadiz was zijn score onder par beschieden (-2) maar het was genoeg om de cut te halen en wat te stijgen op het leaderboard waardoor hij als gedeeld 25ste het weekend in gaat.

Robbie van West had een off-day. Na zijn uitstekende openingsronde die hem op de gedeeld zesde plaats zette, viel hij op de tweede dag door een ronde in 78 slagen (+6) zó ver weg op het leaderboard dat hij met +2 zelfs de cut niet meer haalde.

Het veld wordt verrassend genoeg aangevoerd door de Belg Kristof Ulenaers. De nog net 22-jarige zuiderbuur doet pas voor de derde keer mee in een wedstrijd op de Challenge Tour, wist in zijn eerdere deelnames aan de KPMG Trophy in eigen land, de cut niet te halen, maar voert na twee keer een 65 het veld met -14 ruim aan en heeft maar liefst vier slagen voorsprong op nummer 2 Hurly Long, vijf slagen op nummer 3 Ewen Furguson, terwijl de rest van het veld al minstens acht slagen achter staat.

Leaderboard

Kristof Ulenaers is pas net pro en speelt vooral op de Pro Golf Tour waar hij dit seizoen al wel twee tweede plaatsen in de wacht sleepte.
Tour
  • Golfsupport