Luiten opent sterk in Zweden

Joost Luiten imponeerde op de openingsdag van het door Annika Sorenstam en Henrik Stenson georganiseerde Scandinavian Mixed, waaraan 78 vrouwen en evenzovele mannen meedoen.

Joost Luiten

Er is maar één winnaar of winnares en de resultaten tellen mee voor de rankings van de Europese Tour en de Ladies European Tour.
Het was bijna op elke green van de linksachtige course bij Gotenborg dat Joost Luiten een kans op birdie had. Die mogelijkheden creëerde hij met subliem spel van tee tot green. Uiteindelijk holede de Nederlandse nummer een niet meer dan vijf putts voor birdie, waardoor hij in het met een miljoen euro gedoteerde toernooi opende met een 67. Daarmee is hij gedeeld elfde.
Hopelijk heeft puttingcoach Rob Mouwen aandacht naar de beelden gekeken en kan hij zijn pupil nog wat corrigeren. Want zo spelend heeft Luiten een goede kans op zijn zevende zege op de Europese Tour.
Als je bedenkt dat hij vijf top-15 plaatsen achter elkaar heeft behaald - de opgave vanwege de darmproblemen niet meegerekend - dan is het alleen nog wachten tot de week dat alles klikt.

De Oostenrijkse Christine Wolf nam op de par-72 baan van de Vallda Golf & Country Club de leiding met een strakke 64 - haar beste score ooit. De speelster uit Rum, een dorp bij Innsbruck, won één keer eerder op de Ladies European Tour: het India Open van 2019.
Wolf, die nog in de race is voor kwalificatie voor het Europese Solheim Cup-team, werd de laatste twee weken tiende in het Italiaans Open en zesde in het in het Franse Evian gespeelde Jabra Open.
Ze deelt de eerste plaats vooralsnog met Sam Horsfield, de in Florida opgegroeide Engelsman, die in 2020 twee toernooien won.

Naast Luiten doen er nog twee Nederlanders mee in het eerste officiële mixed-toernooi van de twee Tours.
Wil Besseling maakte twee bogeys als besluit, maar door onder andere een eagle op zestien kreeg hij toch een 68 achter zijn naam. Goed voor de 21ste plek.
Voor Darius van Driel, die afgelopen maandag als gedeeld tweede eindigde in het Porsche Europees Open. Met twee birdies op zijn laatste vier holes speelde hij zich naar een 70 en de gedeelde 56ste positie.
De organisatoren Annika Sorenstam en Henrik Stenson hadden - samen met Thomas Bjørn - veel plezier, maar hun scores konden beter. Sorenstam, die voor het eerst in dertien jaar in haar geboorteland speelt, ging in 73 slagen ronde, Stenson in 70. Hij miste overigens op vijftien op drie centimeter een ace die goed was geweest voor een elektrisch aangedreven BMW.
Afgaande op de scores van de eerste ronde (het veld kwam gemiddeld tot 70,89) kan de cut morgen op vier onder vallen. Kan, want het weer is vrijdag naar verwachting minder goed. Voorzaterdag wordt er veel wind verwacht.
Ziggo Sport Golf zendt de tweede ronde vrijdag van 13.00 tot ongeveer 18.00 uur rechtstreeks uit.
Stand en Live Scoring via de websites van de Europese Tour en de Ladies European Tour

Challenge Tour
Robbie van West heeft de teleurstelling van de gemiste kans op winst in Tsjechië snel van zijn afgeschud.
Na de eerste ronde van het Challenge Open van het Zuid-Spaanse Cadiz staat hij na een 68 keurig gedeeld zesde, drie slagen achter de Belg Kristof Ulenaers, die geen ‘vaste’ kaart voor de Challenge Tour heeft.
De bijna 23-jarige speler uit Belgisch Limburg werd vorig jaar na zijn studie in de VS pro. Ulenaers werd dit jaar al twee keer tweede in een wedstrijd van de Pro Golf Tour.
Daan Huizing opende op de par-72 baan van de Real Club de Golf Novo Sancti Petri met een 71. Daarmee staat hij gedeeld 32ste.
Stand en Live Scoring via de website van de Europese Tour

Tour
  • Golfsupport.nl