Luiten houdt hoop op Spelen

De kansen om nog een plekje in het Olympisch golftoernooi af te dwingen zijn niet groot voor de Nederlandse nummer 1. Toch blijft Joost Luiten vol goede moed. 'Ik zal een paar goede resultaten moeten halen.'

joost luiten

Veel toernooien zijn er niet meer waarin Luiten punten kan pakken om voldoende te stijgen op de wereldranglijst om bij de top-100 uit te komen. En dat, de top-100, is wat er nodig is om een ticket voor Tokio te mogen boeken. Vraag Luiten naar die eis en er klinkt nog altijd onbegrip door over de Nederlandse kwalificatie-eisen, zoals het NOC*NSF die gesteld heeft voor golf.

'De top-100 van de wereld is een harde eis, terwijl je ook als nummer 150 of lager echt nog kans hebt op een medaille. Omdat het aantal spelers per land beperkt is, kan je veel verder naar beneden op de wereldranglijst om alsnog kans hebben, maar daar willen ze bij het NOC*NSF niet aan. Jammer want natuurlijk hoop ik na Rio ook in Tokio te kunnen starten. Ik sta nu iets van 180ste dus ik zal de komende weken een paar goede resultaten moeten behalen wil ik nog een kans hebben. Zo simpel is het.'

Dat ook een kleine kans een kans is, weet Luiten ook en die zal hij dan ook zeker proberen te pakken. En met het daarvoor nodigde spel zit het, ondanks een korte onderbreking door darmklachten, ook wel goed, zo concludeert hij na zijn vijftiende plek in Denemarken van afgelopen week.

'Ik had op zondag met drie birdies op de eerste vijf holes de start die ik wilde, maar kon die lijn helaas niet helemaal doortrekken. Uiteindelijk word je vijftiende en ik denk dat dat een prima resultaat was. Haal er één slagje vanaf en je eindigt in de top-10 en je hebt een hele goede week, twee slagen minder en je wordt vierde voor een topweek. Zo dicht zit het bij elkaar.
Naast tevredenheid over het spel, was er bij Luiten vooral ook blijdschap dat de fysieke problemen van een paar weken geleden tot het verleden lijken te behoren.

'Bij het trainen voelde ik nog wel wat, maar dat is logisch als je een tijdje niets hebt gedaan. Tijdens de wedstrijd – en ook daarna – voelde ik geen reactie. Natuurlijk ben ik daar blij om. Het had ook heel anders kunnen lopen tenslotte.'

Gezondheid is, meer dan ooit misschien wel, sowieso iets waar Luiten steeds mee wordt geconfronteerd want hoewel het de goede kant op gaat met covid-19, moet er nog steeds te pas en te onpas worden getest.

'Het is goed dat het gedaan wordt hoor, begrijp me niet verkeerd, maar het is wel een heel gedoe elke keer. Daar moet je 24 uur van tevoren testen, hier is het 72 uur, en weer ergens anders 48 uur met weer andere regels waar je rekening mee moet houden en dat moet je allemaal steeds maar in de gaten houden. Nog even los van het feit dat het je elke keer weer honderd euro kost, kost het ook gewoon veel tijd. Maar wat ik zeg, wat moet dat moet. Natuurlijk hoop ik dat het straks allemaal voorbij is en we geprikt en wel weer zo de grens over mogen, maar voor nu is het nog steeds elke keer een testje halen. Ik heb er net weer gedaan om naar Duitsland te mogen'.

De volgende wedstrijd van de Europese Tour, in Duitsland dus, begint pas op zaterdag en duurt ook nog maar eens drie dagen. Ook allemaal het gevolg van de coronamaatregelen.

'Duitsland heeft vrij strenge regels voor de Britten die niet op tijd aan de slag zouden kunnen gaan door quarantaineverplichtingen. Dus nu is de Tour met dit alternatief gekomen. Bijzonder wel ja, starten op zaterdag, finish op maandag en maar 54 holes. Al hoeft dat laatste zeker niet erg te zijn. Ik pleit er al langer voor om meer toernooien over drie rondes te doen. Voor het spel maakt het niet uit, je moet alleen eerder in positie staan. Ik denk vooral dat het voor het publiek spannender kan zijn, als het net iets korter duurt allemaal. Voor mezelf maakt het niet uit vier of drie rondes.. Bij mijn eerste toernooiwinst in Maleisië duurde de wedstrijd tenslotte ook maar 54 holes...'

Tour
  • Golfsupport