Weer winst voor Kokrak

Jordan Spieth had alle kaarten voor zijn veertiende zege in handen, maar sneuvelde in het zicht van de haven. Jason Kokrak profiteerde en won voor de tweede keer in zijn loopbaan en voor de tweede keer dit seizoen. Dewi Weber eindigt als 18e op de Symetra Tour en Ally Ewing wint uitputtingsslag op LPGA.

kokrak

De geboren Texaan Spieth begon de laatste dag als topfavoriet voor de overwinning. Niet alleen op basis van zijn spel van de eerste drie dagen, niet alleen omdat de fans het hem meer gunden dan wie dan ook, maar ook omdat niets er na drie uitstekende rondes dat het op de laatste dag ineens níet zou lopen bij het voormalige wonderkind.

Na rondes in 63, 66 en nog eens 66 slagen liep het op de slotdag echter niet bij Spieth, die met een 73 maar acht spelers in het hele veld een slechtere score binnen zag brengen. Niet dat hij zich met die score snel de kansen op de zege ontnam: bij de turn stonden hij en naaste belager Kokrak allebei op -14 en ook na de birdies van zijn uitdager op elf en dertien was de strijd nog niet gestreden, ook - en vooral - omdat ook Kokrak niet zijn beste dag had op de laatste dag van het Charles Schwab Challenge. De 36-jarige Amerikaan had drie putts nodig op hole vijftien en kon op zestien geen up-and-down maken uit de bunker voor twee opeenvolgende bogeys, maar Spieth slaagde er niet in te profiteren en de wedstrijd weer te openen.

En zo werd het dus weer een zege voor Kokrak, die ruim tweehonderd toernooien (233) nodig had om zijn eerste wedstrijd te winnen, maar die na de zege in de CJ Cup afgelopen oktober al snel weer het zoet der overwinning mocht smaken. Kokrak opende met twee keer een 65, zette daar op zaterdag een 66 bij, en had op zondag genoeg aan een ronde level par (70) om Spieth en de rest van het veld achter zich te houden waarmee hij de derde speler werd - na DeChambeau en Cink - die dit seizoen twee toernooien op zijn naam wist te schrijven.

Einduitslag

LPGA

Na een zware week met hoge temperaturen en veel golf was het Ally Ewing die er met de zege vandoor ging in het Bank of Hope Matchplay hosted by Shadow Creek.

In vijf dagen tijd speelde de Amerikaanse maar liefst zeven rondes in het vrouw-tegen-vrouw toernooi. Na de groepsfase wankelde ze alleen in de achtste finales nog en had ze een extra hole nodig om door te mogen naar de laatste acht. In de kwartfinale moest Danielle Kang er met 1up aan geloven, in de halve finale ging Ariya Jutanugarn met 3&2 ten onder, waarna in de finale Sophia Popov haar meerdere moest erkennen in Ewing en met 2&1 ten onder ging in de zware afvalrace.

'Het was vermoeiend en ik strompelde echt naar de finish. Vier rondes strokeplay zijn zwaar, maar dit was echt iets heel anders. Ik vrees dat ik mijn voeten flink in moet tapen de komende dagen. Het was een geweldige week met een uniek evenement. Ik denk dat iedereen volgend jaar graag terugkomt.

Anne van Dam deed niet mee aan het toernooi omdat haar ranking niet hoog genoeg was.

Einduitslag

Symetra Tour

Na haar top-10 van vorige week behaalde Dewi Weber ook in het Mission Inn Resort & Club Championship een resultaat waar ze mee verder kan. Na twee rondes net boven par (74) op de par-73 baan, tekende ze op de slotdag van de wedstrijd van de Symetra Tour voor haar beste score van de week.

Dankzij een ronde in drie onder par (70) klom ze bijna twintig plaatsen en legde daardoor met een totaal van -1 uiteindelijk beslag op de gedeeld achttiende plaats, zeven slagen achter winnaar Min Lee die met -8 iedereen voor wist te blijven.

Op de jaarranglijst leverde Weber een paar plaatsen in maar met bijna vijftienduizend dollar op de bank en een 31ste plaats op de ranglijst heeft ze nog altijd prima vooruitzichten om zich aan het eind van het jaar bij de beste twintig te klasseren waarmee een kaart voor de LPGA in 2022 een feit zou zijn.

Einduitslag

Tour
  • Pro Shots