De ene ster is de andere niet

Sommige topfavorieten deden het goed, andere niet. De koploper is de Canadees Corey Conners en Phil Mickelson verraste toch weer een keer.

Corey Connors

Of de bijna 51-jarige Mickelson het op de lastige en spannende Ocean Course volhoudt, is nog maar de vraag. Maar voorlopig staat hij na een 70 gedeeld achtste, op vijf slagen van Corey Connors (foto).
‘Aan het begin van de dag dacht ik “Waarom niet ik”?’, zei Connors na afloop. ‘Je kunt hier heus birdies maken. Je moet alleen geduld opbrengen en maak gebruik van de kansen als die zichzelf aanbieden.’
De 29-jarige Canadees ging in 67 slagen rond en hij heeft twee slagen voorsprong op Keegan Bradley, Viktor Hovland, Brooks Koepka, Aaron Wise, Sam Horsfield en Cameron Davis.
Het veld ligt dicht bij elkaar: veertig van de 156 spelers staan op vijf slagen of minder van de leiding.
Connors, een graduate van Kent State, gezegend met met een wiskundig brein, won één keer op de PGA Tour: het Texas Open van 2019. Dit seizoen werd hij onder andere achtste in The Masters en zevende in het Players Championship.
Wat voor garantie die 67 geeft op een baan waarop de gemiddelde score 74,781 was?
Geen enkele, want sinds 2000 won de leider na dag 1 niet vaker dan vier keer.

Van de spelers uit de top van de wereldranglijst waren er goede scores van titelverdediger Viktor Hovland (69), Collin Morikawa (70), Tyrrell Hatton (71) , Bryson DeChambeau (72) en Jon Rahm (72(.
Maar er waren ook tegenvallers: de 76 van de nummer een van de wereld, Dustin Johnson, en de 75 van Rory McIlroy, Justin Thomas en Webb Simpson.
De cut lijkt rond de vier boven te gaan vallen. In het PGA Championship gaat de top-70 plus ties door.
En dan nog dit: De Amerikaan John Catlin, die drie keer op de Europese en vier op de Aziatische Tour won, kreeg vanwege langzaam spel een strafslag. Dat betekende dat hij geen 74, maar een 75 liet noteren.
Dit is wat de PGA of America daarover meldde:

Catlin’s first bad time occurred during the play of Hole #16 (his 7th hole), where he took 74 seconds for his 2nd shot, resulting in a Pace of Play warning. Catlin’s second bad time took place during the play of Hole #3 (his 12th hole), where he took 63 seconds for his 2nd shot, resulting in a one-stroke Pace of Play Penalty.
The PGA of America has adopted a Pace of Play Policy under Rule 5.6b(3) of the Rules of Golf to encourage and enforce prompt play.
Ziggo Sport Golf zendt de tweede ronde vrijdag van 19.00 tot ongeveer 1.00 uur rechtstreeks uit.
Stand en vanaf 13.00 uur Live Scoring via website PGA Tour