Joost over de Ocean Course

In augustus 2012 speelde Joost Luiten zijn eerste Amerikaanse Major: het PGA Championship op Kiawah Island. Wat kunnen de spelers volgens hem verwachten?

Ocean Course

‘In de eerste plaats geweldige greens’, aldus Luiten. ‘Het zijn de puurste greens waarop ik ooit heb geputt.’

‘Er zijn tal wasteland area’s waarin je liever niet terecht komt. Ze zijn meestal keihard en dat kan met name rond de greens problemen opleveren. Maar ook vanaf de tee wil je die plekken vermijden: goede drives zijn belangrijk, ook al omdat er veel lange par-4’s zijn. Dan wil je tweede slag vanaf de fairway hebben.’

‘De wind is een andere factor. Die kan in de loop van de dag draaien, waardoor het een heel andere baan wordt. De holes liggen nagenoeg allemaal parallel aan de kust en in de ochtend komt de wind regelmatig uit de richting van de oceaan. Dan heb je in het begin van je ronde bijna allemaal holes met crosswind.’

‘Vooral de tweede negen liggen zo dicht bij de kust. Op de par-4 veertiende moet je de bal gewoon op de oceaan opzetten. Dat geeft een apart gevoel.’

‘In 2012 werd het kampioenschap in augustus gespeeld en het was zo ontzettend heet. Na afloop moest je in een aparte tent gewoon weer acclimatiseren, afkoelen. Dat zal deze week wel anders zijn. Zo heet als negen jaar geleden zal het in mei niet worden.’

Het 103de PGA Championship wordt voor de tweede keer op de Ocean Course gespeeld. Wat is er nog meer belangrijk om te weten?

Er doen 156 spelers mee, waarvan 99 uit de top-100 van de wereldranglijst. Matthew Wolff is de enige afwezige. De beste 70 plus ties - vijf meer dan bij reguliere wedstrijden van de PGA en de Europese Tour - halen de cut.

Als er een play-off nodig is, dan bestaat die uit een mini-ronde van drie holes: 10, 17 en 18. Als er dan geen beslissing is gevallen, dan gaat men door op 18, 10, 17, 18 et cetera. Sinds de invoering van de mini-rondes hebben Tiger Woods (2000), Vijay Singh (2004), Martin Kaymer (2010) en Keegan Bradley (2011) het kampioenschap via zo'n een verlenging gewonnen.

In 2012, het jaar waarin Rory McIlroy met acht slagen verschil won en Joost Luiten 21ste werd, waren er bunkers en wasteland areas. Nu zijn ook de bunkers wasteland areas, waar dus eventueel geground mag worden, maar er is geen relief bij een bal die in dat gebied embedded is.

Met een lengte van 7.202 meter is de Ocean Course op papier de langste baan ooit in de geschiedenis van de Majors. In de praktijk zullen veel holes - afhankelijk van de windrichting - echter een stuk korter spelen.

In 2012 had de baan een lengte van 6.417 meter. McIlroy won met dertien onder, de cut viel op zes boven en de beste ronde kwam op naam van de Zuid-Koreaan Sung-yul Noh, die op de laatste dag een 65 liet noteren.

Negen jaar geleden stond er in de tweede ronde veel wind, rond zes op de Schaal van Beaufort. Alleen Vijay Singh bleef onder de 70 (69) en de gemiddelde score was 78,09 - ruim zes boven par.

Tour
  • ProShots