PGA Championship met zand, fans en rangefinders

Tweede grote krachtmeting van 2021 op spannende Ocean Course… Anne van Dam kan weer spelen … Huizing en Van West naar Zweden

Ocean Course

Majors

Toernooi: 103de PGA Championship
Data: 20 – 23 mei 2021
Baan: Ocean Course, Kiawah Island, South Carolina (VS)
Par: 72
Lengte: 7.203 meter. En daarmee is het de langste Major-baan ooit. is Maar de PGA heeft er een handje van om dagelijks met de afstanden te spelen.
Prijzengeld: In 2020 $ 11.000.000. Bedrag voor deze week nog niet bekend.
Mooie namen: De top-100 van de wereldranglijst mag meedoen. Er staan traditioneel ook twintig clubprofessionals op de lijst.
Nederlanders: Niemand. Wél de Belgen Thomas Pieters en Thomas Detry in het veld van 156 man. Plus spelers uit Duitsland, Denemarken, Finland, Zweden, Italië, Noorwegen, Frankrijk, Oostenrijk – om maar een paar andere Europese landen te noemen.
Winnaar in 2020: Collin Morikawa (VS)
Laatste vijf winnaars: 2020 – Collin Morikawa (VS), 2019 – Brooks Koepka (VS), 2018 – Brooks Koepka (VS), 2017 – Justin Thomas (VS), 2016 – Jimmy Walker (VS)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf van 19.00 – 1.00 uur.
Bijzonderheden: Dit wordt het eerste Major sinds The Open van 2019 waarbij een substantieel aantal toeschouwers welkom is: op alle dagen mogen tienduizend fans de baan in. Dat gaat een andere ambiance geven dan in het kampioenschap van 2020 in San Francisco. We weten hoe de steun van de fans op Quail Hollow twee weken geleden Rory McIlroy een enorme opkikker gaf.
Voor de vijfde keer in de geschiedenis is de door Pete en Alice Dye ontworpen Ocean Course het toneel van een groot kampioenschap. In 1991 werd op de toen piepjonge baan de Ryder Cup gespeeld (nipt gewonnen door de Amerikanen), in 1997 (Padraig Harrington en Paul McGinley waren namens Ierland de besten) en in 2003 (winst voor de Zuid-Afrikanen Trevor Immelman en Rory Sabbatini) vond de World Cup hier plaats en in 2012 domineerde Rory McIlroy in het PGA Championship.
De Noord-Ier won met een score van dertien onder par, acht slagen minder dan runner-up David Lynn. Joost Luiten werd met level par 21ste.
Hij begin het kampioenschap meer uitstekend en ging op dag een zelfs even aan de leiding.
Op Pete Dye’s ontwerp van de baan voor de komende Ryder Cup, Whistling Straits, liggen om en nabij de 967 bunkers. Alles wat daar zand is, wordt als bunker beschouwd. Het zand is hetzelfde als op het aanpalende strand.
Waarschijnlijker ligt er qua hectares meer zand op de Ocean Course (12,14 om precies te zijn), dan op Whistling Straits, maar geen officieel is er geen enkele bunker. Ook wat oogt als een trap, is het niet – wel een waste area. Dat maakt het leven voor spelers én referees wel een stuk gemakkelijker.
De Ocean Course ligt parallel aan de Atlantische Oceaan. Vanuit het zilte nat gezien liggen de eerste negen holes rechts naast het clubhuis en de tweede negen links. Dat lijkt dus sterk op een linkscourse, maar ondanks de nabijheid van de oceaan en het vele zand, houdt de vergelijking op. Noem het maar een seaside course met af en toe een linksachtig trekje.
Vrijwel alle holes spelen van oost naar west en omgekeerd. Bovendien komt op zes holes water in het spel. Het meest sprekende voorbeeld daarvan is de par-3 zeventiende. Zeker als er wind staat – en dat zou heel fijn zijn – kunnen daar sportieve rampjes plaatsvinden.
De baan is sowieso moeilijk. In 2012 was de gemiddelde score ruim 74 slagen. Probleem is dat de wind tijdens je ronde uit een andere richting kan komen.
Hoewel Europa in ’91 de Ryder Cup kwijtraakte aan de Amerikanen, bleek het PGA Championship van 2012 een Europees feestje te zijn.
McIlroy won, de Engelsman David Lynn – KLM Open kampioen in 2004 – eindigde als tweede en er stonden nog vijf Europeanen in de top-10: Carl Pettersson, Ian Poulter, Justin Rose, Jamie Donaldson en Peter Hanson. Petterson, wiens carrière het veranker-verbod niet overleefde, is overigens inmiddels Amerikaan geworden.
Is die top-10 van negen jaar geleden een positief teken voor de komende dagen?
Zou kunnen, maar er is nog een andere verhaallijn: Jordan Spieth kan de komende week na Jack Nicklaus, Ben Hogan, Gene Sarazen, Gary Player en Tiger Woods de zesde man in de historie worden die de Career Grand Slam behaalt.
En dan nog dit (I): Een primeur op de Ocean Course. Spelers en caddies mogen gebruik maken van rangefinders, al is niet iedereen daar enthousiast over. Het kan een voordeel zijn als je drive heel ver links of rechts ergens in the middle of nowhere belandt.
En dan nog dit (II): Voor het grote publiek is dit het minst aansprekende Major, maar het PGA Championship heeft het sterkste veld.
En dan nog dit (III): Op de tees, fairways en greens ligt hetzelfde gras: Sheashore Paspalum. Dat is goed bestand tegen zout en is ook prima als je je baan op een duurzamere manier wilt onderhouden. Maar dat zal in Nederland niet lukken: het is alleen geschikt voor banen in warmere streken.
De (geplande) bijna negen centimeter hoge rough op de Ocean Course bestaat uit bermudagras, dat is doorgezaaid met raaigras.
En dan nog dit (IV: De historie van het PGA Championship gaat terug tot 1916. Het was tot 1958 een matchplaykampioenschap.
En dan nog dit (V): de winnaar mag de Wanamaker Trophy in ontvangst nemen. Die is 75 centimeter hoog en twaalf kilo zwaar.
Vanaf donderdag 14.00 uur Live Scoring via website PGA of America

Europese Tour

Van 27 - 30 mei trekt de karavaan naar de HimmerLand Golf Club bij de plaats Farsø, in het noordelijk gedeelte van het Deense schiereiland Jutland, voor het met 1.500.000 euro gedoteerde Made in Himmerland by Freja.
Op de (voorlopige) deelnemerslijst komen we de namen tegen van Joost Luiten, Darius van Driel, Lars van Meijel en Wil Besseling.
Meer informatie via website Europese Tour

LPGA Tour

Toernooi: Pure Silk Championship presented By Visit Williamsburg
Data: 20 – 23 mei 2021
Baan: River Course at Kingsmill Resort, Williamsburg, Virginia (VS)
Lengte: 5.893 meter
Par: 71
Prijzengeld: $ 1.300.000
Nederlanders: Anne van Dam
Titelverdedigster (2019): Bronte Law (Eng)
Laatste vijf winnaressen: 2019 - Bronte Law (Eng), 2018 – Ariya Jutanugarn (Tha), 2017 – Lexi Thompson (VS), 2016 – Ariya Jutanagarn (Tha), 2015 – Minjee Lee (Aus)
Televisie: Op maandag 24 mei zendt Ziggo Sport Golf van 19.30 – 21.00 een samenvatting uit.
Bijzonderheden: Anne van Dam speelt komende week haar zesde wedstrijd van het seizoen 2021. Met drie gemiste cuts en een 31ste plaats als beste resultaat is er niet echt sprake geweest van een imponerende start van het golfjaar.
De Nederlandse nummer een deed in 2019 ook mee aan het toernooi in Virginia. Met vier boven miste ze de cut.
Vanaf donderdag 14.00 uur Live Scoring via website LPGA Tour

Ladies European Tour

Op Golfclub Margara (grofweg tussen Turijn en Genua) wordt van 28 – 30 mei het Italiaans Open gespeeld. En het Big Green Egg Open op de Rosendaelsche komt steeds dichterbij: 30 juni – 3 juli.
Volledige kalender 2021

Challenge Tour

Toernooi: Dormy Golf
Data: 19 - 22 mei 2021
Baan: Österåkers Golfklubb, Åkersberga (Zwe)
Lengte: 6.575 meter
Par: 72
Prijzengeld: € 200.000
Nederlanders: Daan Huizing en Robbie van West
Bijzonderheden: Het tweede achtereenvolgende toernooi in Zweden heeft twee Nederlandse deelnemers.
De baan van Dormy Golf ligt dertig kilometer ten noordoosten van Stockholm.
Meer informatie en vanaf donderdag 8.00 Live Scoring via website Europese Tour

Symetra Tour

De met 175 duizend dollar gedoteerde IOA Golf Classic presented by RP Funding wordt van 21 – 23 mei gespeeld op de baan van de Alaqua Country Club, in Longwood, Florida. Deze plaats ligt 25 kilometer ten noorden van Orlando. Natuurlijk staat Dewi Weber op de startlijst
Meer informatie en vanaf vrijdag 15.00 uur Live Scoring via website Symetra Tour

Alps Tour

Terug naar Egypte: van 19 – 21 mei wordt op de Sokhna Golfclub bij Suez het Ein Bay Open gespeeld
Meer informatie en scoring via website Alps Tour

Pro Golf Tour

Ook dit circuit heeft het volgende toernooi in Egypte gepland: de NewGiza Pyramids Challenge. De spelers komen van 27 – 29 mei in actie op de NewGiza Course die even ten westen van de hoofdstad Cairo ligt.
Meer informatie via website Pro Golf Tour

NGF

De eerste wedstrijden van het jaar zijn afgelast en de Competitie gaat niet door. Hoe de kalender er voor de rest van 2021 uitziet, zie je hier.

Tour
  • Kiawah Island Resort