Bland breekt de ban

Er waren een play-off in het British Masters en 478 starts nodig voor de Engelsman Richard Bland eindelijk door zijn glazen plafond brak. Met 48 jaar en 101 dagen werd hij de oudste toetreder tot de winners circle.

bland

Volhardendheid en doorzettingsvermogen kon Richard Bland tot deze week niet ontzegd worden. Al in 1996 werd hij professional, sinds hij eind jaren negentig op de Tour kwam speelde hij ruim vierhonderd wedstrijden, nog maar een paar jaar geleden verloor hij zijn kaart en moest hij zich via de Challenge Tour terug naar boven spelen, en nooit - nóóit - stond hij aan het eind van vier dagen met de beker in zijn handen. Sterker, zelfs de keren dat hij maar nét misgreep, zijn met drie tweede en twee derde plaatsen op de vingers van één hand te tellen.

Tot deze week.

'Ik heb het gedaan', stamelde de Engelsman kort nadat hij de ban eindelijk gebroken had in de microfoon van Sky Sports. 'Ik droomde pas geleden dat ik ging winnen. Niet hier, maar ik won', had hij een uurtje daarvoor ook al gezegd, al was dat achteraf wat aan de vroege kant met nog een handvol mannen in de baan.

Zijn slotronde in 66 slagen voor een totaal van -13, op een opnieuw gure dag, bleek echter nagenoeg iedereen te machtig. Alleen de Italiaan Migliozzi kwam met enig fortuin op dezelfde score uit waardoor een play-off noodzakelijk werd.

In die verlenging leek de zo lang verwachtte zege Bland alsnog te ontglippen. Waar de 24 jaar jongere Italiaan - die nog geboren moest worden toen Bland pro werd - een ideale ligging op de fairway had naar de green van de par-4 achttiende en de bal zelfs nog mocht plaatsen, had de dubbel zo oude Bland een houten-5 uit de rough naar de green over. Hij raakte de green maar liet zichzelf een lange lastige downhill putt met dubbele break over en was dik tevreden dat de bal op iets meer dan een halve meter tot stilstand kwam.

Dat gevoel van tevredenheid veranderde minuten later in ongeloof en ongekende blijdschap toen Migliozzi zijn lange putt ruim voorbij de hole sloeg en ook de terugputt van twee meter miste.

Na 478 wedstrijden in een kwart eeuw tijd was dit dé kans voor Richard Bland en deze keer liet hij zich die niet meer ontglippen.

De Nederlanders konden op de slotdag geen move meer maken. Zowel Johannes Veerman (75) als Darius van Driel (74) leverden na de vierde ronde een scorekaart in met daarop onder meer twee dubbele bogeys en zakten daardoor nog wat verder op het leaderboard waar ze uiteindelijk als 70e en 57e eindigden.

Einduitslag

Tour
  • Pro Shots