Martijn Paehlig

Seve

Het is vandaag, vrijdag 7 mei, precies tien jaar geleden dat een van de meest aansprekende Europese golfers ooit overleed. Seve Ballesteros was al bij leven een legende.

Martijn Paehlig

'Je bent pas dood als je naam niet meer genoemd wordt'.

Als die vaak geschreven zin waar is, dan is Seve nog altijd springlevend. Ook tien jaar nadat hij op 54-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker, wordt hij nog vaak aangehaald. Door vrienden, door collega's, door familie, door journalisten, maar ook door mensen die hem zelden of nooit live hebben zien spelen.

Severanio Ballesteros won maar liefst vijftig Europese tourtitels en deed dat vooral in een tijd dat golf nog niet zoals nu, wekelijks op de vaderlandse tv was. The Masters, The Open, dan had je golf op de open netten in Nederland meestal al wel gehad. Natuurlijk, je kon veel over hem lezen ook, onder meer in Golfers Magazine, maar in het pré-internettijdperk, was het des te opmerkelijker dat Seve zo'n grote fanschare aan zich wist te binden. De vele clipjes die rondgaan op Youtube zijn van later datum en vooral na zijn actieve carrière toegevoegd maar sindsdien talloze keren aangeklikt.

Maar was het wel zo opmerkelijk dat Seve zoveel fans aan zich wist te binden? Allerminst. Het geeft juist vooral aan wat voor bijzonder figuur de flamboyante Spanjaard was. Hoe hij speelde, hoe gedreven hij was. Zijn charisma, zijn winnaarsmentaliteit, het spatte van het beeld af. O dat nu bewoog of gevangen was in inkt.

De vijfvoudig Majorwinnaar, die 61 weken de eerste plek op de wereldranglijst in handen had, werd op zestienjarige leeftijd professional, behaalde op negentienjarige leeftijd een tweede plaats in The Open, won zijn eerste wedstrijd als professional in Nederland, en kreeg – toen zijn loopbaan door ernstige rugklachten feitelijk ten einde was – ook uitgerekend hier een mooi saluut van collega's en de organisatie van het KLM Open. Tussendoor zette hij vrijwel eigenhandig de Ryder Cup weer op de kaart en bond hij vooral ook generaties nieuwe golfers aan de sport die allemaal een beetje Seve wilden zijn.

Dat er tien jaar na zijn overlijden een groot boek over hem verschijnt, dat hij de cover siert van de komende editie van Golfers Magazine en daar ook een uitgebreide voorpublicatie van het prachtige fotoboek van Dave Cannon in te vinden is, dat er nog altijd vaak en met liefde over hem wordt gesproken, dat er een speelfilm over zijn leven verscheen en dat er ook vandaag nog tranen worden gelaten om zijn vroege overlijden zegt veel, zo niet alles.

Seve Ballesteros was bij leven al een legende, is dat de afgelopen tien jaar gebleven, en zal nog lang voortleven in de harten van de golffans.

Golfers Magazine 4 ligt 14 mei in de winkel en bevat een ruime voorpublicatie van het fotoboek dat onlangs over zijn loopbaan verscheen. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af en vergeet ook niet om dit nummer straks los te kopen.

Columns
  • Golfsupport