Jan Kees Van der Velden

Is dit de man die golf kapot kan maken?

Saoedi-Arabië gebruikt een deel van zijn oliedollars om toch een nieuwe Tour te beginnen. En dat past prima in de plannen van kroonprins Mohammed bin Salman. Maar de PGA Tour spreekt dreigende woorden.

Jan Kees Van der Velden

Het debacle van de Super League, het initiatief voor een afgesloten competitie voor twaalf voetbalclubs uit Engeland, Spanje en Italië, is de machthebbers in Saoedi-Arabië of ontgaan - niet waarschijnlijk - of ze hebben er geen boodschap aan.
De Saoedi’s hebben het in de versukkeling geraakte initiatief van de Premier Golf League nieuw leven ingeblazen in de vorm van de Super Golf League (…). De Britse krant The Telegraph bracht dat nieuws op 4 mei als eerste.
In september 2022 moet de competitie van start gaan: achttien toernooien met 40 tot 48 spelers verdeeld over een aantal teams.
Saoedi-Arabië is een land dat denkt dat alles te koop is. De machthebber, prins Mohammed bin Salman (foto boven), ook bekend als MBS, heeft een paar jaar geleden een project gelanceerd dat Vision 2030 heet. Met een portemonnee gevuld met zes biljoen dollar moet Saoedi-Arabië klaar worden gestoomd voor een tijdperk waarin de inkomsten uit olie niet meer voldoende zijn.
Maar het land bungelt in alle relevante lijstjes onderaan als het om democratische waarden en mensenrechten gaat. En dan is er ook nog steeds de moord in 2018 op de Amerikaans/Saoedische journalist Jamal Khashoggi, die volgens westerse inlichtingendiensten in opdracht van MBS is gepleegd.
Begin dit jaar nog publiceerde The Washington Post, de krant waarvoor Khashoggi werkte, een groot verhaal over de zeer discutabele veroordeling van Walid Fitaihi, een arts die tevens een Amerikaans paspoort heeft.

Grote sportevenementen en - accommodaties vormen een onderdeel van Vison 2030. Dus ook deze Super League.
‘Het geld is er’, zei een spelersmanager tegen het Amerikaanse tijdschrift Golfweek. ‘Ik hoorde iets over een miljard dollar.’
Spelers als Dustin Johnson, Justin Rose, Rickie Fowler, Phil Mickelson, Brooks Koepka en Bryson DeChambeau hebben in maart tijdens de Florida Swing contracten voorgelegd gekregen die tientallen miljoenen dollars waard zijn. CBS Sports meldde dat Mickelson - die een net worth heeft van 400 miljoen dollar - een bedrag van 100 miljoen is toegezegd.
Naar verluidt is de Raine Group, die de kar bij de Premier Golf League trok, niet langer bij het project betrokken. Dan is die rol misschien wel overgenomen door de Amerikaan Ari Emanuel, de eigenaar van Endeavor, de grote media- en entertainmentgroep, die toch al goede contacten met de Saoedische prins MBS heeft. Onderdeel van Endeavor is IMG, het sportmarketingbureau ooit mede door Arnold Palmer werd opgericht. Het tijdschrift The New Yorker had onlangs een groot verhaal over Emanuel waarin ook de samenwerking met MBS ter sprake kwam.

De commissioner van de PGA Tour, Jay Monahan, liet er geen gras over groeien. Woensdag riep hij de spelers bijeen en hij zou daar zijn eerdere dreiging van een schorsing en zelfs verbanning van de PGA Tour hebben herhaald.
En als Monahan dreigt, dan kun je er vanuit gaan dat de CEO van de Europese Tour, Keith Pelley, geen andere woorden zal spreken. De twee circuits zijn in 2020 een strategische alliantie aangegaan.
De vraag is wat voor consequenties eventuele schoringen of verbanningen zullen hebben. Niet langer meedoen aan de Majors? Geen Ryder Cups meer, als speler en captain?
En als niet alle topspelers toehappen, wat is dan de waarde van zo’n Super League?
Een ander punt: is dit allemaal het bloedgeld van een op zijn zachtst gezegd discutabel regime waard? Dat is de keuze die de spelers zullen moeten gaan maken.
Als ze meegaan in dit plan, dan maken ze en passant golf as we know it kapot.

Columns
  • ProShots