Goed nieuws Luiten: operatie waarschijnlijk niet nodig

De beslissing om niet direct onder het mes te gaan op Tenerife bleek een goede zet van de Nederlander. Na zijn terugkeer in Nederland adviseerde de Nederlandse artsen in eerste instantie rust. 'Aankijken hoe het zicht ontwikkelt'.

joost luiten

'Dan moet je ineens in een paar tellen beslissen of je onder het mes moet bij een arts die nauwelijks Engels spreekt in een ziekenhuis waarvan je niet weet hoe goed dat is...dan ga ik liever zo snel mogelijk naar huis om daar een second opinion te halen', vertelde de Nederlandse nummer 1 zondagochtend aan Golfers Magazine, kort nadat hij te horen had gekregen dat de Spaanse arts hem het liefst direct wilde opereren om hem van de geconstateerde verdraaiing van de dolle darm af te helpen.

Via sponsor Bernardus werd een privé-vliegtuig geregeld waarna hij zondagavond al in Nederland aankwam en op maandag in alle vroegte bij de huisarts terecht kon.

Daarover schreef hij op zijn website:

Wat de chirurg op Tenerife aangaf klopte, er is iets niet in orde met de uitstulpingen van mijn dikke darm, door een verdraaiing gaat er iets mis met de bloedtoevoer. Maar waar die arts op Tenerife meteen wilde opereren, zei mijn huisarts na overleg met een chirurg in Nederland dat hals over kop een operatie heel onverstandig zou zijn. De kans is namelijk groot dat het lichaam de darmklachten zelf gaat oplossen. Ik heb wel wat pijn, maar geen koorts, hoge bloeddruk of rare bloedwaardes dus we gaan nu eerst aankijken hoe het zich ontwikkelt. Mocht blijken dat het lichaam de klachten toch niet zelf verhelpt, of dat ik koorts krijg en er bijwerkingen optreden, dan moet ik aan de bel trekken maar vooralsnog is even rustig aan doen voldoende. Een flinke opluchting natuurlijk en ik ben heel blij dat ik het advies van die chirurg op Tenerife niet heb opgevolgd. Als zo’n man die nauwelijks Engels spreekt via een tolk aangeeft dat een snelle operatie echt nodig is, raak je toch een beetje in paniek.'

Rust nemen dus en hopen dat het lichaam het 'probleem' zelf oplost. Hoe lang dat gaat duren is nog onbekend, aldus Luiten.

'Ik ben weer thuis en ik mag in principe alles doen, al is het natuurlijk wel verstandig even geen club aan te raken en rust te pakken. Ik zou deze week op Tenerife sowieso niet spelen, of de British Masters een week later haalbaar is weet ik niet. Op dit moment is dat ook niet belangrijk, eerst volledig fit worden, dan kijken we verder.'

Tour
  • Golfsupport