Luiten: ace en eerste plaats

Met zijn vijfde hole in one op de Europese Tour nam Joost Luiten op de Meloneras Golfclub de gedeelde leiding.

Joost Luiten

Luiten maakte zijn hole in one op de 120 meter korte par-3 vijftiende, zijn zesde hole. Er is deze week geen prijs te verdienen voor een ‘1’ op een van de vijf korte holes, maar de winst van twee slagen was ook heel wat waard.
De Nederlandse nummer een maakte tevens zeven birdies (en twee bogeys) voor een 63, zeven onder par.
Hij deelt de koppositie met Joachim B. Hansen, de Deen die eind 2020 het Joburg Open won, de Fransman Robin Roussel en nota bene Maximillian Kieffer. De Duitser verspeelde afgelopen zondag de kans op de zege in het Oostenrijks Open door op de vijfde extra hole de bal tot drie keer het water in te slaan.
Roussel haalde dit seizoen in vier toernooien geen enkele keer de cut.
‘Het was de ideale afstand voor een wedge’, zei Luiten na zijn ronde. ‘De vlag stond net achter de bunker, maar je kon daardoor de slope goed gebruiken. Ik kreeg de bal daarop en met een beetje spin ging de bal de hole in. Het is een bonus, maar altijd leuk als het gebeurt. Dit is inderdaad mijn vijfde op de Europese Tour en mijn zevende in totaal. Je kunt nooit genoeg holes in one hebben, zo zeg ik altijd maar.’
Wil Besseling trok de goede lijn van vorige week - vijfde in Oostenrijk - door met zes birdies voor een 64. Daarmee is hij gedeeld vijfde in het met anderhalf miljoen euro gedoteerde toernooi van de Europese Tour.
Lars van Meijel en Darius van Driel kwamen ook goed uit de startblokken. Zij lieten op de relatief korte baan een 64 noteren. De twee delen de 22ste positie.

Voor Luiten is het niet voor het eerst dat hij na de eerste dag aan de leiding gaat. Dat gebeurde al negen keer eerder, maar alleen in het Iskander Johor Open van 2011 en het Wales Open van 2014 won Luiten ook. Een paar weken geleden, in het Kenia Open, werd hij uiteindelijk zevende.
Maar Joost Luiten keek na de openingsronde op Gran Canaria vooral naar de positieve aspecten: ‘ Zeven onder is een goede score. Ik speelde redelijk goed en gaf mezelf nogal wat kansen en holede een paar mooie putts. Het is een goed begin en we zullen zien wat morgen brengt.’
Luitens kans om te winnen wordt op 8,3 procent geschat. Dat geeft wel aan dat het de komende dagen een soort tombola dreigt te gaan worden.
Vrijdag spelen alle vier de Nederlanders in de middag. Dan zal er mogelijk meer wind staan op de course die pal aan de Atlantische Oceaan ligt.
Wel is het zo dat een toernooi op een iets lastiger geprepareerde vakantiebaan veel lage scores oplevert. Donderdag bleven het gros van het veld onder par en de cut lijkt de richting van vier onder par uit te gaan. De kans daarop ligt nu 62,8 procent.
De gemiddelde score op de par-7- baan was 68,28. Geen wonder dat er meer dan zeshonderd birdies konden worden genoteerd.
Ziggo Sport Golf zendt de tweede ronde vrijdag van 15.00-20.00 uur rechtstreeks uit.
Stand en vrijdag vanaf 9.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


Het wordt voor de vier Nederlanders in het Limpopo Championship lastig om de cut te gaan halen. Na de eerste dag van het openingstoernooi van de Challenge Tour 2021 staan zijn onder de virtuele streep.
Op de par-72 baan van de Euphoria Golfclub in Zuid-Afrika werd de eerste ronde vanwege de duisternis afgebroken.
Robbie van West is na veertien holes level par en is daarmee 68ste.
Daan Huizing kwam tot een 73 (93ste), Lars Keunen tot een 74 (114de) en debutant Koen Kouwenaar is na dertien holes vier boven par (132ste.)
Leider - met een 66 (-6) - is Daniel van Tonder, die onlangs in Kenia zijn kaart voor de Europese Tour veroverde. Omdat het Limpopo Championship ook meetelt voor de ranking van de (nationale) Sunshine Tour doen er veel sterke Zuid-Afrikanen mee.
Stand en vrijdag vanaf 7.00 uur Live Scoring via website Europese Tour

Tour
  • Golfsupport.nl