Er gloort hoop aan de horizon

Met nog achttien holes te spelen in het Oostenrijks Open staat Joost Luiten niet meer dan drie slagen achter de leiders Martin Kaymer en Alejandro Cañizares.

Joost Luiten

Luiten speelde de derde ronde op de par-72 baan, die op een uurtje rijden ten westen van Wenen ligt, in 69 slagen. Hij maakte op een grijze, kille zaterdag vijf birdies - waarvan drie op de eerste vier holes - en twee bogeys. Daarmee kwam de Nederlandse nummer een op een totaal van zes onder par en de gedeelde vijfde plaats uit.
‘Het spel was misschien iets minder dan de eerste twee dagen’, zei Luiten na afloop tegen een medewerker van de Europese Tour. ‘Maar ik verkeer in een kansrijke positie. Het is zondag een kwestie van geduldig spelen. Mogelijk maken de mannen boven mij wat fouten en doet mijn putter zijn werk.’
De opgevraagde gegevens op de website golfstats.com geven aan dat Joost Luiten sinds 2010 een keer of veertig op vijf slagen of minder van de leiding aan de laatste ronde is begonnen. Stond hij met nog achttien holes te gaan op achterstand, dan kon Luiten slechts twee keer een zege noteren: in het Iskandar Johor Open (2011) en het KLM Open van 2016.
De laatste keer dat hij kansrijk was na drie ronden? Hier, op de Diamond Country Club, in het Oostenrijks Open van 2020. Toen werd hij na tegenvallende slotronde in 75 slagen slechts achttiende.
Luiten heeft zoals bekend een mooi trackrecord op de Diamond Country Club: hij won in 2013 en werd ook nog twee keer derde en eenmaal zesde.
Wil Besseling liet een 70 (vier birdies) noteren. Hij is met -3 gedeeld veertiende. Alle kans dus op een top-10 plaats. Vorig jaar juli eindigde de Noord-Hollander in dit toernooi als derde, op slechts twee slagen van winnaar Marc Warren.
In 2020 was er voor Darius van Driel een vierde plaats weggelegd. Nu staat hij na een 71 (met zes birdies…) op de 47ste plaats met een score van een boven.
De eerste plaats wordt bezet door twee spelers die in 2014 voor het laatst wonnen: Martin Kaymer en Alejandro Cañizares. Zij staan na ronden in respectievelijk 69 en 70 strokes op een totaal van negen onder par.
En dan nog dit (I): Mocht Luiten zondag zijn zevende zege op de Europese Tour behalen, dan stijgt hij op de wereldranglijst van de 185ste plaats naar een positie bij de eerste 110. Een en ander is wel afhankelijk van de prestaties van andere spelers.
En dan nog dit (II): Een cijferprogramma geeft Joost Luiten een kans van 51,3 procent op een plaats bij de eerste vijf en van 6,9 procent op de zege. Besselings kans op een plek in de top-10 wordt op 31,9 procent geschat.
Ziggo Sport Golf zendt de laatste ronde zondag van 13.30 tot ongeveer 18.00 rechtstreeks uit.
Stand na drie ronden en vanaf 9.00 uur Live Scoring laatste 18 holes

Tour
  • Golfsupport.nl