Gouden tips van the Golden Bear

Hij won achttien Majors en domineerde golf voor lange tijd, maar de basis van zijn spel was heel herkenbaar, ook voor gewone amateurs. Leer van deze gouden tips van the golden bear.

Gouden tips van the Golden Bear

1. Verander niet te veel
Jack veranderde gedurende zijn carrière maar weinig in zijn swing. Als hij wat veranderde, probeerde hij het eerst op de drivingrange en dan in een pro-am, en alleen als hij er beter van werd, gebruikte hij het in wedstrijden. Werkte het niet, dan stopte hij ermee. Hij probeerde nooit een grote verandering door te drukken. Zijn devies was: 'Wees de baas over je swing en weer eerlijk tegen jezelf.'

2. Focus op je armen
We leren vaak dat bij de golfswing het lichaam de armen controleert, maar Jack werkte andersom. Hij had een duidelij idee waar hij zijn armen wilde hebben en gebruikte zijn lichaam om dat te bereiken. Hij wilde vrijuit kunnen swingen en moest hiervoor in de backswing zijn rechterheup uit de weg hebben – niet opzij maar naar achterend draaiend. Dat is een goed begin van de swing.

3. Kies een doel en commit
Nicklaus had bij het adresseren een geweldige mentale focus. Hij koos een een plek in het gras net voor de bal en vijf meter daarvoor nog een doel – beiden op de lijn naar het doel. Ook had hij een plek een kleine meter achter de bal, waar hij de club overheen wilde laten gaan. Als hij het doel eenmaal in gedachten had, ging hij er vol overtuiging voor, zonder zich druk te maken om de uitkomst. Focus en commitment zijn krachtige wapens.

4. Vind je tempo
Door de decennia heen bleef het tempo van Niclaus ongelofelijk consistent. Zelfs vandaag de dag, op zijn tachtigste, is de overgang van back- naar downswing (transitie) hetzelfde als in zijn hoogtijdagen. De swing is natuurlijk korter, maar het tempo is hetzelfde. Daar kunnen we allemaal wat van leren. Ontwikkel een gelijkmatig tempo en transitie en hou hieraan vast.

5. Accepteer fouten
Zelfs als hij niet geweldig speelde, won hij vaak. Waarom? Omdat hij het maximale uit zijn ronde wist te halen, ongeacht de vorm van de dag. Hij liet geen slag lopen. Als hij een slechte bal sloeg, accepteerde hij dat en ging hij verder. Nicklaus begreep dat fouten een onderdeel van het spel waren. Dat hij naast 18 Majors ook 19 keer tweede werd, geeft aan hoe sterk hij mentaal was. Iemand anders speelde misschien geweldig en kon hem verslaan, maar hij versloeg nooit zichzelf.

Tips
  • Golfsupport