Matsuyama maakt move

Geen speler verwerkte de onderbreking van ruim een uur beter dan de Japanner Hideki Matsuyama. Hij is zondag de te kloppen man, al zal hij - ondanks een voorsprong van vier slagen - zeker nog niet achterover kunnen leunen.

matsuyma

'Iedereen die op -7 staat heeft nog een kans hier te winnen', zei Justin Rose na afloop van de voor hem teleurstellend verlopen dag. Natuurlijk zei de Engelsman dat, hij was immers een van de spelers die met die score van de baan stapte, nadat hij - ondanks een birdie-birdie start - niet verder kwam dan een ronde level par, maar hij absoluut een punt met de toevoeging dat zondag iedereen een move als Matsuyama zou kunnen maken en dan...

De move van de Japanner was even indrukwekkend als onverwacht. Vlak voor het spel voor ruim een uur werd stilgelegd stond hij twee slagen achter de kop van het veld, maar had hij vooral net een slechte drive afgeleverd. Na de verplichte pauze, die hij gamend in zijn auto door had gebracht, stond er echter een andere man op de baan, die - het moet gezegd - ook wel heel anders speelde ook: de wind was volledig weg en de greens waren door de hevige regen een stuk zachter.

Dreigend onweer legde het spel ruim een uur stil.

'Ik dacht: slechter dan deze bal wordt het niet vandaag', zei de 29-jarige vijfvoudig winnaar op de PGA Tour, waarna hij de rest van de ronde ruim onder par afraffelde. Nergens leverde hij een slag in op moving day, terwijl hij wel ruim slagen won. Eén birdie slechts op de eerste negen, maar dankzij birdies op elf, twaalf, zestien en zeventien en een eagle op de par-5 vijftiende nam hij ruim afstand van het veld.

Met een totaalscore van elf onder par, bedraagt de voorsprong vier slagen op Schauffele, Leishman, Zalatoris en Justin Rose. De Engelsman verloor zijn kans op een wire-to-wire overwinning op hole 15, scramblede zich naar het einde, maar zal zondag, samen met misschien ook nog wel Connors (-6) en zelfs nog Spieth (-5) alles in het werk stellen de eerste Japanse Major bij de mannen te voorkomen.

Leaderboard

World
  • ProShots