Getest: Honma GS-ijzers

Last van een zwakke fade of zelfs een slice? De Honma Gain Speed-lijn heeft alles in huis om je er vanaf te helpen. We bezochten een fittingsessie voor de nieuwe GS-ijzers.

Getest: Honma GS-ijzers

Een lage swingsnelheid en een slice gaan vaak hand in hand. Daarom komt Honma met de Gain Speed-clubs, die dit probleem op twee manieren tackelen: minder gewicht en een draw-bias ontwerp. Dat zou meer lengte en een strakke, hoge balvlucht moeten opleveren. We namen de proef op de som met een ijzerfitting.

De doelgroep van de nieuwe Honma Gain Speed-lijn is enorm. Het gros van de clubgolfers zal waarschijnlijk beter gaan scoren met lichtgewicht game-improvement clubs die een draw stimuleren en verder slaan. En de Japanners hebben deze eigenschappen keurig weten te 'verstoppen' in strakke designs die volop vertrouwen geven, maar niet van de daken schreeuwen dat ze maximale hulp bieden. Daarmee zijn de GS-clubs op hun plaats in de tas van zowel hoge handicappers als spelers die tegen single handicap aanhikken.

De rode (heren) of gele (dames) details van de ijzers kunnen misschien niet iedereen bekoren – wij houden ook meer van de klassiek chroomlook – en ook de zoolsleuven in de lange ijzers zijn effectief in plaats van mooi, maar doe ons een lol: zet gewoon een ijzer achter de bal (dan zie je de cavity en zool immers niet), maak een paar swings en laat je overtuigen door de resultaten.

Dat was precies wat wij deden, natuurlijk onder begeleiding van een ervaren fitter. Want als je het maximale uit een set ijzers wilt halen (of uit welke club dan ook), is fitting een absolute must. De balvlucht leverde onomstotelijk het bewijs: na een beetje puzzelen met verschillende shafts, veranderde een zwakke fade, waarbij de bal krachteloos uit de lucht viel (wie kent niet die approach die kort rechts van de green eindigt), in een bescheiden, hoge draw met een strakkere, duidelijk voorwaartse vlucht. Een wereld van verschil, simpelweg door een andere club te pakken... het kan ons blijven verbazen.

Een hoge draw staat garant voor meer lengte en de cijfers van de launch monitor onderschreven dit: de extra snelheid van een ijzer-7 met een lichtgewicht stalen Nippon NS Pro shaft leverde ruim tien meter extra op. Natuurlijk komt dit mede door de sterkere lofts van dit moderne afstandsijzer, maar als de landingshoek steil genoeg blijft om de bal zacht te laten landen en op de green te houden, is dat natuurlijk geen probleem.

Mede door die sterke loft en extra afstand bleek de 6 prima te fungeren als langste ijzer. Het ijzer-5 leverde nauwelijks extra afstand op – iets wat voor veel amateurs zal gelden – en bovendien liep de consistentie hard terug. Hier lag dus duidelijk de grens naar de hybride. Geen twijfel. Veel functioneler bleek het toevoegen van een gapwedge (een ijzer-11 bij Honma) aan de 'onderkant' van de set, want bij de scorende ijzers betekent een 'extra afstand' in de tas bijna altijd meer greens en vaak ook kortere putts.

Dat zijn precies de belangrijke zaken die bij een fittingsessie komen bovendrijven en die ervoor zorgen dat je precies díe clubs in de tas krijgt waarmee jij het best presteert. De conclusie: als je op zoekt bent naar clubs die je naast hulp ook extra lengte leveren, hoort de Honma GS-lijn op je testlijst. En misschien nog wel belangrijker: welke club je uiteindelijk ook kiest, laat je fitten. Altijd.

Prijs (7 ijzers): € 1400

www.honmagolf.com