Spektakel in WGC Dell Technologies Matchplay

Van de als eerste geplaatste spelers overleefde alleen Jon Rahm de poulefase van het matchplaytoernooi waar slechts twee spelers nog ongeslagen zijn. Matt Kuchar en matchplaykoning Ian Poulter.

ian poulter

Voor de mensen die nog twijfelden of Ian Poulter nog wel onderdeel uit zou moeten maken van Team Europe bij de komende editie van de Ryder Cup, liet de Engelsman geen ruimte over voor twijfel. Als een van de laagst geplaatste spelers (60) plaatste hij zich als eerste voor de knock-out fase. Rory McIlroy moest er met 6&5 aan geloven, Cameron Smith hield het tot het laatste moment vol en verloor maar met 1 hole verschil, terwijl Lanto Griffin het maar net langer volhield (2&1) maar ook geen antwoord had op het spel van de Engelsman die eens te meer aantoonde dat matchplay een bijzonder spelletje is.

Die bewijsvoering werd niet alleen door Poulter aangedragen, overal op de baan waren voorbeelden te vinden van de charme, de onvoorspelbaarheid en het spektakel van deze spelvorm.

Bijna alle top-seeds moesten dus naar huis. 's Werelds nummer 1 won, speelde gelijk en verloor, en miste daardoor de boot in de groep waar de Schot Robert MacIntyre zich plaatste voor de volgende ronde. De als tweede geplaatste Justin Thomas verloor zelfs twee keer op weg naar een vrij weekend, iets wat ook man of the moment Bryson DeChambeau overkwam in de groep waar Tommy Fleetwood maar net Antoine Rozner achter zich kon houden, terwijl Colin Morikawa (4) en Tyrell Hatton (8) helemaal geen enkele partij wisten te winnen.

Van de hooggeplaatste spelers redde alleen Jon Rahm het dus, al had de Spanjaard daar wel een verlenging voor nodig tegen de Amerikaan Ryan Palmer, een verlenging die hij op de tweede hole met een birdie in zijn voordeel beslechtte.

De meeste spectaculaire ontknoping kwam echter zonder meer op naam van Sergio Garcia. De Spanjaard moest met Lee Westwood uitvechten wie door zou mogen naar de volgende ronde maar de twee Europese golficonen wilden allebei van geen opgeven weten. Tot Garcia op de par-3 vierde een ace sloeg om de hole en de partij naar zich toe te trekken. 'Ik dacht dat ik in al die jaren golf alles wel gezien had...ik had het mis', kon Lee Westwood er de humor wel van inzien.

Schema tweede ronde

Uitslagen groepsfase

In de schaduw van het matchplaytoernooi wordt er ook een 'gewoon' toernooi gespeeld deze week. In het Corales Puntacana Resort & Club Championship gaan halverwege drie man aan kop. Rafael Campos, Fabrizio Zanotti en Justin Suh hebben met -7 een klein gaatje geslagen met de rest van het veld.

De twee Belgische Thomassen doen het ook goed. Pieters staat met -5 in de top-10, terwijl Detry met -4 daar maar net buiten staat.

Leaderboard

Op de PGA LatinoAmerica is Rowin Caron er niet in geslaagd het weekend te halen in zijn eerste toernooi sinds maanden. De in Las Vegas woonachtige Nederlander ging in het Mexico Open rond in 71 en 74 slagen en miste met +1 de cut ruim.

Leaderboard

Tour
  • ProShots