Is Luiten weer helemaal terug?

Met een 64, zijn beste openingsscore sinds het Schots Open in de herfst van 2020 (63), gaf Joost Luiten zichzelf een stevige opkikker.

Joost Luiten

Na de eerste dag van de Kenya Savannah Classic op de par-71 baan van de Karen Country Club deelt Joost Luiten de eerste plaats met de Fransman Clément Sordet, de Spanjaard Alejandro Cañizares en de man die afgelopen zondag op de Karen Country Club het Kenya Open won, Justin Harding uit Zuid-Afrika.
Luiten werd in dat toernooi slechts 41ste.
Harding wordt door een analyseprogramma (weer) als favoriet gezien. Zijn kans om te winnen is 13,6 procent. Luiten staat tweede op dat lijstje met 7,9 procent.
Het veld zit heel dicht op elkaar: 64 (!) spelers op vijf of minder slagen van de leiding.
Het is alweer vijf maanden geleden dat Joost Luiten in een wedstrijd van de Europese Tour (Italiaans Open) een top-10 plaats behaalde.
Dit seizoen was een 35ste plaats in het Abu Dhabi Championship zijn beste resultaat. Hij is inmiddels op de wereldranglijst naar de 190ste plaats gezakt.
Het is overigens de negende keer dat Luiten op de Europese Tour op dag 1 de leiding neemt. In de voorgaande acht gevallen won hij twee keer - voor het laatst in het KLM Open van 2014 op de Kennemer, na een play-off met Miguel Angel Jiménez

Geen wonder dat Luiten zich na afloop tegen de verslaggever van European Tour Productions positief uitliet over zijn opening: ‘Zeven onder met zeven birdies en dus geen enkele bogey is altijd goed. Ik begon met drie birdies en dat is gewoon lekker. Dit is positief voor de rest van de week.’
‘De baan speelde vandaag zo ongeveer als in het Kenya Open van vorige week. Hij was iets zachter en dat kwam door een recente buien. Er stond iets wind, maar dat is hier altijd zo.’
De Karen Country, even ten zuidwesten van de hoofdstad Nairobi, werd in de jaren dertig van de vorige eeuw aangelegd. Het is een smalle course.
‘Dit soort banen spelen we niet meer zo vaak’, aldus Luiten. ‘Het is een clever design en je moet goed nadenken over je strategie. Elke hole heeft wel drie manieren om te spelen. Belangrijk is vooral om uit het bos te blijven.’

Net als vorige week zal de kwalificatiescore rond 140 (-2) komen te liggen.
Alle Nederlanders hebben de kans om de cut te halen in eigen hand. Wil Besseling ging in 67 slagen rond (zes birdies) en is gedeeld 25ste. De heel laat gestarte Daan Huizing is 39ste na een 68, net Lars van Meijel. Darius van Driel staat op de 65ste plek met een score van 70.
Ziggo Sport Golf zendt de tweede ronde vrijdag van 11.00-16.00 uur uit.
Stand en vanaf woensdag 5.00 uur Live Scoring via website Europese Tour

Tour
  • Golfsupport.nl