'De eerste stap is vier dagen spelen'

Bij de herstart van het seizoen mogen veel landgenoten hun opwachting maken. Eén van hen is Daan Huizing, die met een goed gevoel afreisde naar Qatar.

daan huizing

De rode streep die het aantal deelnemers aangeeft verschoof de afgelopen dagen tot precies onder hem en dat is goed nieuws voor de speler die zijn aandacht moet zien te verdelen tussen de Europese en (later dit voorjaar) de Challenge Tour. De reis naar Qatar werd dit weekend gemaakt, maar de golfbaan zag hij nog niet. Hopelijk kan hij dinsdag aan de slag, maar maandagmiddag was de dertigjarige Soestenaar nog veroordeeld tot een verblijf op zijn hotelkamer. De uitslag van de bij aankomst verplichte coronatest kan 18 tot 24 uur op zich laten wachten en tot die tijd kan Huizing dus geen kant op.

'Het is best een gedoe. Je weet dat het erbij hoort in deze tijd, maar prettig is het niet. Al het papierwerk, je laten testen voor vertrek, meteen weer testen bij aankomst en dan kan je nog geen kant op. Het is allemaal goed en strak geregeld, maar bij de testen die de Tour vorig jaar zelf deed wist je binnen een paar uur de uitslag en kon je gewoon je ding gaan doen. Hier is de overheid die verantwoordelijk is voor het hele proces en daardoor duurt het allemaal een stuk langer. Zonde van de oefendag, maar het is niet anders.'

Voor Huizing is de Qatar Masters het eerste toernooi sinds begin december, het eerste toernooi ook nadat hij een aantal wijzigingen heeft doorgevoerd in de werkwijze die hem uiteindelijk weer vast terug op het hoogste niveau moet brengen. Zo nam hij afscheid van zijn buitenlandse coach en ruilde hij deze in voor Inder van Weerelt die – prettige bijkomstigheid – werkzaam is op zijn home-course De Lage Vuursche.

'Ik had al veel goede dingen over Inder en zijn manier van werken gehoord en we hebben uitgebreid met elkaar gesproken over wensen en verwachtingen voor we met elkaar in zee gingen. We hebben deze winter aan de goede dingen gewerkt en ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat ik een mooie start van het seizoen kan maken. Het eerste doel is altijd om vier dagen te kunnen spelen natuurlijk, maar het gevoel is goed en ik stond de bal in Nederland goed te raken, dus wie weet wat er mogelijk is', kijkt Huizing, die één keer eerder in het Qatar Masters speelde, terug en vooruit.

'Dat was in 2014 en op een andere baan. Dat maakt het wel extra jammer dat ik niet meteen aan de slag kan. Een beetje putten en fitness op mijn hotelkamer, meer zit er even niet in nu. Heel jammer, net zoals het sowieso jammer is dat de maatregelen zo streng zijn. Dit soort bestemmingen zijn wel de krenten in de pap. Het is altijd heerlijk om even wat anders te doen, even op een terras te zitten en je hoofd leeg te maken tijdens het toernooi. Dit zit er door corona allemaal even niet in. Hopelijk komt het binnenkort allemaal weer. Ik ben ook al zeker van deelname aan de toernooien in Kenia en daar zijn de regels ook allemaal weer anders. Maar eerst nog die negatieve test hier afwachten en dan zo snel mogelijk de baan in om die te leren kennen. Ik heb er zin in.'

Tour
  • Golfsupport