Vierballen onder voorwaarden

Langzaam maar zeker wordt de situatie op de golfbaan weer 'normaal'. Mits de gemeente toestemming heeft gegeven is op veel banen vanaf deze week spelen in vierballen weer mogelijk. Let daarbij wel goed op de voorwaarden!

vierbal

Negen holes in tweeballen. Dat was op de meeste banen de standaard de afgelopen maanden. De strenge maatregelen van de overheid om de coronapandemie de kop in te drukken én de grote aanloop naar de golfbanen, zorgden ervoor dat vierballen over achttien holes lang niet tot de mogelijkheden behoorden.

Tot deze week, want op steeds meer banen (let op, níet op alle banen!) wordt het weer mogelijk om 'ouderwets' achttien holes met zijn vieren te spelen, al gelden hierbij wel enkele strikte voorwaarden.

Een vierbal bestaat feitelijk uit twee tweeballen die onderling en van elkaar de afstandsregels in acht moeten nemen. Als speler A, B, C en D een starttijd hebben geboekt, wordt vóór de ronde afgesproken dat A en B een groepje zijn, net als C en D. Deze groepjes blijven onderling (dus A tot B en C tot D) op anderhalve meter van elkaar én houden als 'groepje' ook nog eens 'ruim afstand' van het andere groepje.

De groepjes moeten van een afstand (door bijvoorbeeld een BOA) te onderscheiden zijn en het is niet toegestaan dat de groepjes tijdens de ronde wisselen van samenstelling: A speelt de hele ronde met B en kan niet halverwege wisselen om met C een groep te vormen.

Is dat alles? Nee, er kunnen aanvullende voorwaarden worden gesteld, bijvoorbeeld maximaal twee personen tegelijkertijd op de teebox en green, ook al is de afstandsregel daar anders ook te handhaven.

Eveneens op steeds meer banen wordt het weer mogelijk om achttien holes te spelen. Net als voor het spelen van vierballen is dit echter niet overal het geval, baanbezetting en gemeentelijke regels kunnen hier van gemeente tot gemeente verschillen. Als op jouw baan negen holes en tweeballen de norm blijft dan heeft hoogstwaarschijnlijk de gemeente geen toestemming gegeven.

De NGF benadrukt in een schrijven over de versoepeling dat het belangrijk blijft er bij stil te staan dat de golfbranche er alles aan doet besmettingen te voorkomen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de beschikbaar gekomen ruimte ook daadwerkelijk beschikbaar blijft.

Helaas blijven clubhuizen voorlopig gesloten.

Hou meer afstand tussen de tweeballen om de verschillende groepjes te kunnen onderscheiden.