Callaway Apex 21-ijzers

Met maar liefst vijf modellen is er nu een gesmeed Apex-ijzer voor elk niveau: van de professional tot de hoge handicapper.

Callaway Apex 21-ijzers

Callaway introduceerde de forged Apex ijzers voor het eerst in 2014 en beloofde hiermee extra afstand voor golfers die op de grens zaten tussen ijzers voor betere golfers en game-improvers. Het bleek een gat in de markt en de Apex werd een van de best verkopende Callaway-ijzers ooit.

De jaren er na vond Callaway twee modellen (standaard en Pro) voldoende, maar de markt is veranderd en steeds meer merken bieden vier of zelfs vijf ijzers om te kunnen mixen binnen één set en maatwerk te bieden. Daarom bestaat ook de nieuwe lijn Apex-ijzers voor 2021 uit een handvol modellen, zodat zowel Jon Rahm als de handicap 20-golfer ermee uit de voeten kunnen.

Apex 21 MB

De Apex 21 MB is een prachtige muscleback een satijnchromen finish die niet schittert in de zon. Achter het midden van het clubblad is een gewicht geplaatst om het swinggewicht te kunnen aanpassen voor verschillende shafts zonder dat het zwaartepunt verandert. De beste spelers eisen consistentie en volgens Callaway reduceren de 20V groeven de kans op fliers uit de rough.

Apex 21 TCB

De Apex 21 TCB is een Tour Cavity Back, die keurig tussen de MB en de Pro in zit. Slecht tien procent van de tourprofessionals speelt met pure muscleback ijzers, want zij weten dat een kleine cavity in een compact muscleback-design net wat meer vergevingsgezindheid biedt. Callaway-aanwinst Jon Rahm heeft altijd met gesmede cavitybacks gespeeld, net als Xander Chauffele, dus verbaas je niet als dit duo de TCB in de tas stopt.

Apex 21 Pro

Callaway is lang terughoudend geweest met holle clubhoofden voor de betere golfer, maar door het succes van de TaylorMade P770 en de Mizuno MP-20 duiken ze nu in het diepe met de Apex 21 Pro. Er wordt in elk clubhoofd maar liefst 90 gram wolfraam gebruikt om de stabiliteit en balvlucht te optimaliseren, plus microbolletjes urethaan die vibraties dempen waardoor de Pro zou voelen alsof hij is gesmeed een uit één blok staal.

Apex 21

De Apex heeft de mythe uit de wereld geholpen dat gesmede ijzers alleen voor betere golfers zijn. Het klinkt wat oneerbiedig om dit model de standaard Apex 21 te noemen (bij gebrek aan een toevoeging als MB, TBC, Pro of DCB), want er is niets gewoon aan dit ijzer. Dit model richt zich op de grootste doelgroep.

Net als de Pro en de DCB heeft elk clubblad een ander – door een AI-computer ontwikkeld – patroon om balsnelheid en vergevingsgezindheid te optimaliseren. In het clubhoofd is 64 gram wolfraam verdeeld over drie plaatsen om de gewenste balvlucht te krijgen. Volgens Callaway is die hoger, met meer balsnelheid, meer spin en meer consistentie dan bij zijn voorganger. Ook het contact met de grond is verbeterd.

Apex 21 DCB

De Apex is het vlaggenschip-ijzer van Callaway en daarom willen ze dat er voor iedereen een model is. De Apex 21 DCB is een diepe cavityback met een langer clubhoofd, bredere zool en extra offset om golfers te helpen die de bal overal op het clubblad raken. Hij lijkt bewust erg op de standaard Apex, zodat golfers met een handicap boven de 10 tussen beide modellen kunnen kiezen. Net als bij de andere modellen krijg je een gesmede body, een door de computer ontwikkeld clubblad, een wolfraam 'energy core' en dempingstechnologie met urethaan.

Prijs (7 ijzers): € 1399 (staal), € 1499 (graphite)

www.callawaygolf.com