Pas op de plaats

De komende weken worden de nieuwe passen van de NGF verspreid. De plastic pas is op weg naar de uitgang, de digitale pas wordt gemeengoed.

pas

PAS OP DE PLAATS

Lang was het hét bewijs dat je 'golfer' was: de registratiekaart van de Nederlandse Golf Federatie (NGF). Niet alleen had je deze op veel banen nodig om daadwerkelijk te mogen spelen, je kon hem ook nonchalant op tafel laten vallen om te pochen met je handicap.

Dat achteloos op tafel gooien wordt een stuk ingewikkelder nu de plastic pas nadrukkelijk op weg is naar de uitgang.

Tot 2020 kreeg in principe iedereen aan het begin van het jaar van zijn club nog een nieuwe pas toegestuurd, maar met ingang van dit jaar had je club daar – op jouw verzoek – expliciet om moeten vragen. En dat heeft effect. Zo verstuurt de grootste club van Nederland (ANWB Golf) volgende maand naar minder dan vijftien procent van de leden een fysieke pas

Er zijn twee voorname redenen om afscheid te nemen van de plastic pas. Door integratie in de app van golf.nl wordt het – zo stelt de NGF – makkelijker om online starttijden te boeken en qualifying rondes te spelen. Maar vooral uit duurzaamheidsoverwegingen is het niet standaard verschaffen van de ongeveer vijf gram wegende pas een goede zaak. Hierdoor worden per jaar vele duizenden kilo’s minder plastic gebruikt.

En om terug te komen op het gebruiksgemak: vrijwel direct na invoering van een score wordt je nieuwe handicap al weergegeven op de digitale pas.

Jammer als je slecht gespeeld hebt, maar een mooie beloning na een goede ronde. Hoef je niet een jaar te wachten voor je het nieuwe cijfer bevestigd ziet en je je telefoon achteloos op tafel kunt leggen.