Koepka wint in Phoenix

Het leek er lang op dat niemand het Waste Management Phoenix Open wilde winnen. "Dan moet ik het maar doen", zal de voormalig nummer 1 gedacht hebben voor hij het gas diep intrapte en naar de finish vloog.

koepka

Lang zag het er niet naar uit dat de grote Amerikaan in het voor vijfduizend toeschouwers gespeeld toernooi zijn achtste zege op zou gaan eisen. Hij begon de dag als gedeeld zevende, maakte voor de turn één bogey en één eagle en bereikte de turn dus onder par, maar daar bleef het bij.

Na de turn begon het echter ineens te lopen voor de dertigjarige uit de top-10 van de wereld weggevallen Koepka. Eén voor één hengelde hij de spelers voor hem binnen: birdie op dertien, birdie op veertien, birdie op vijftien, om vervolgens met een chip-in eagle 2 op zeventien de genadeklap uit te delen aan Xander Schauffele en Kyoung-Hoon Lee die één slag tekort kwamen om een play-off af te dwingen.

De zege voor Koepka volgde op een periode van blessureleed die uiteindelijk zo'n anderhalf jaar duurde. 'Ik heb me zeker wel eens afgevraagd of ik het nog wel kon, winnen en of ik nog wel helemaal fit zou worden', aldus Koepka na afloop met de beker in zijn hand. 'Hoe hard ik ook werkte, ik had niet het idee dat ik veel vooruitgang boekte. Het was mentaal zwaar, maar je moet er doorheen. Het voelt als een eeuwigheid geleden'.

Als dat voor winnaar Koepka al gold, dan gold dat zeker ook voor Jordan Spieth op wie alle ogen de laatste dag gericht waren. De nog altijd maar 27-jarige voormalig nummer 1 van de wereld liet vooral zaterdag van zich horen met een fenomenale 61 en vooral een putter die eindelijk weer eens deed wat hij wilde. Het leverde hem de eerste plaats op, maar niet de zege. Op de slotdag lukte veel weer vooral niet (72) bij elfvoudig PGA winnaar die inmiddels alweer 3,5 jaar wacht op zege nummer 12, die desondanks met een goed gevoel Phoenix achter zich liet. 'Het gaat de goede kant op', aldus Spieth. 'Ik ben zeker nog niet waar ik wil zijn, maar dit voelt goed', zei hij na zijn uiteindelijke vierde plaats, zijn beste klassering sinds zijn derde plek in het PGA Championship van 2019.

Einduitslag

Hij kon het niet afmaken, maar Jordan Spieth liet eindelijk weer eens van zich horen.
Tour
  • Pro Shots