Mizuno ST Series metal woods

Met een clubblad van een zeer sterke titaniumlegering en een meer solide geluid wil Mizuno zich met zijn ST-Z en ST-X drivers tussen de grote jongens mengen.
Mizuno ST Series metal woods

De nieuwe drivers van Mizuno zijn uitgerust met een tweede generatie SAT2041 Beta Ti clubblad. Voor de scheikundigen onder ons: dit staat voor een legering van titanium, vanadium, aluminium en tin, wat resulteert in 17 procent meer treksterkte en 8 procent meer flexibiliteit dan het veelgebruikte 6-4Ti.

Er werd door Nippon staal vijf jaar aan dit materiaal gewerkt en het wordt veel gebruikt in de autoindustrie om ingewikkelde onderdelen die maken die sterke krachten moeten kunnen weerstaan. Door de fijne structuur krijgt het titanium minder snel microfacturen en houdt het langer zijn flexibiliteit.

De sterke titaniumlegering wordt gebruikt voor auto-onderdelen én drivers.

Te ingewikkeld? Het komt erop neer dat je van dit titanium een heel dun clubblad voor een driver kunt maken, wat resulteert in veel balsnelheid en meer consistentie. Ofwel: lekker verre drives. Want laten we eerlijk zijn, daar gaat het om. Mizuno komt met twee verschillende modellen op de markt.

De X stimuleert een draw terwijl de Z stabiel is en weinig spin genereert.

De ST-Z is volgens de makers zeer stabiel en genereert weinig spin. De gebalanceerde constructie van koolstofcomposiet en een zoolgewicht plaatsen het zwaartepunt laag en diep in het clubhoofd. Het resultaat: een rechte balvlucht met minimale spin.

'Zijn voorganger de ST200, had bij de longhitters onder onze tourspelers de reputatie van een rechte en lange driver', aldus Chris Voshall, hoofddesigner bij Mizuno. 'De ST-Z heeft dezelfde eigenschappen, alleen hebben we nog wat meer balsnelheid uit het clubblad weten te persen, plus een gedempter geluid bij impact.'

Het clubblad is niet alleen sneller maar klinkt ook meer solide dan dat van zijn voorganger.

Bij de ST-X is het gewicht meer in de hiel geplaatst, waardoor de driver een draw promoot. Ook hier zorgt het SAT2041 clubblad voor meer balsnelheid (vooral laag op het clubblad) en consistentere prestaties over een langere tijd.

Voshall: 'Bij het testen prefereerden veel spelers de ST-X boven de ST-X omdat hij een iets kleiner profiel heeft. Ik raad aan om beide drivers zonder vooroordeel naast elkaar te zetten. Ik kan wel verklappen dat dit niet is wat men van een drawdriver verwacht.'

De X heeft een iets kleiner profiel en een meer upright look.

Visueel gezien heeft de X een meer upright lie-ange in vergelijking met de neutrale Z. Beide drivers hebben een aanpasbare hosel om de loft en lie te veranderen en de balvlucht te finetunen.

De ST-Z-fairwaywoods (onder) hebben dezelfde eigenschappen als hun grote broers: veel stabiliteit en weinig spin. Het klassieke peervormige profiel zal puristen aanspreken, terwijl de resultaten volgens Mizuno de pragmaticus tevreden zullen stemmen. Er komen een houten-3 en een houten-5 op de markt, die beide zijn voorzien van een aanpasbare hosel (4º loft).

De ST-Z fairwaywoods hebben een klassiek profiel en bieden een goede mix tussen spin en stabiliteit.

Door de zeer lichte kroon van koolstofcomposiet en de van Mizuno bekende gewelfde zool ligt het zwaartepunt laag, waardoor spin en stabiliteit beter op elkaar zijn afgestemd.

'Het fairwaywood is de club die het minst snel wordt vervangen, dus hebben we goed gekeken naar de oudere modellen waar onze tourspelers aan vasthielden', aldus Voshall. 'Dat resulteerde in subtiele ontwerpdetails zoals de leading edge en de overgang in de hosel. Hij ziet er bij het adresseren geweldig uit.'

Prijs: € 499 (drivers), € 359 (fairwaywoods)

mizunogolf.com

Laatste nieuws