Reed wint ruim in Farmers Insurance Open

Het ging na afloop van het toernooi op de PGA Tour veel meer over het incident uit de derde ronde dan over de afgetekende overwinning van bad boy Reed.

patrick reed

Er viel weinig af te dingen op de negende zege van Captain America in San Diego. De dertigjarige Amerikaan ging als koploper naar de laatste dag en schudde in de slotronde ook de laatst overgebleven uitdager Hovland van zich af. Toegegeven, daar hielp de Noor met drie bogeys op de laatste vijf holes zelf aan mee, maar het was toch vooral Reed zelf die met ijzersterk spel (-4) de zege in de wacht sleepte en met -14 een handvol achtervolgers vijf slagen achter zich hield. Al was de mentale kracht die daaraan ten grondslag lag, misschien nog wel groter. Om te zeggen dat Reed op de slotdag onder een vergrootglas lag nadat hij opnieuw het middelpunt van hevige discussie was geworden, mag gerust een understatement worden genoemd.

Wat was er aan de hand?

In de derde ronde vond een merkwaardig incident plaats waarbij Reed op zijn minst de verdenking op zich laadde het niet zo nauw te nemen met de Regels. Omdat er veel regen was gevallen liepen ballen snel het risico ingebed te komen te liggen waarna de spelers Regel 16.4 in werking konden doen treden.

Dat was precies wat Reed deed nadat hij meende dat zijn bal in zijn eigen pitchmark tot stilstand was gekomen. Alleen riep dat zóveel vragen op, dat Reed - mede dankzij zijn bedenkelijke reputatie - de schijn tegen kreeg. De manier waarop hij de spotter vroeg of zijn bal gestuiterd had, de manier hoe hij de bal al dan niet correct markeerde, het opnemen van de bal en het elders plaatsen, het daarná roepen van de referee, het tot slot laten voelen of er een inslag waarneembaar was; het zorgde ervoor dat er nog lang over het incident na werd gepraat. Niet door de referees of Reed (Het was een 'textbook ruling' meenden deze), maar wel door vrijwel alle andere aanwezigen. Kon een bal die wel degelijk gestuiterd had zo ingebed komen te liggen? Had hij niet direct de referee moeten roepen zonder eerst zelf de bal op te pakken? Juist omdát hij al onder een vergrootglas ligt?

Natuurlijk, het feit dat hij die reputatie heeft, werkt niet in zijn voordeel. Een nagenoeg vergelijkbare situatie diezelfde dag met Rory McIlroy leverde geen enkele discussie op, of het moet zijn geweest dat Reed in een volledig in hoofdletters geschreven bericht naar de Noord-Ier wees in een 'maar hij deed het ook'-bericht. Zelfs in de uitzending de volgende dag werden tal van analisten naar hun mening gevraagd en ook collega's - ter plekke of op de social media - vonden er wat van. De algemene teneur? Reed deed zijn reputatie als speler die het niet zo nauw neemt met de Regels weer eer aan en deed er in het beste geval niets aan daar afstand van te nemen.

Niet dat het hem ook maar iets uitmaakte. Met de negende zege op de PGA Tour op zak verliet Reed San Diego. Een deuk in zijn reputatie én een overwinning rijker.

Einduitslag

Tour
  • Pro Shots