Getest: Titleist Pro V1 en Pro V1x

Dat de 2021-modellen van de Pro V1 en Pro V1x net weer iets langer zijn, meer spin rond de green genereren en zachter voelen, is geen verrassing. Het is de extreme consistentie die deze ballen al decennia tot marktleiders maakt.

Titleist Pro V1 en Pro V1x

Je kan al decennia de meest gewilde golfbal produceren, stilstand is achteruitgang, weet Titleist en dus zijn de kern, de mantel, de cover én de aerodynamica van de Pro V1 en Pro V1x vernieuwd en verbeterd. Volgens de ontwikkelaars presteren 'the most trusted balls in golf' hierdoor nog beter.

Merkt de gemiddelde amateur het verschil tussen de 'oude' (de laatste update dateert uit 2019) en de nieuwe versies?

Misschien niet. Maar dat neemt niet weg dat Titleist zijn 'core business' heel serieus neemt en continu op zoek is naar verbeteringen in de prestaties en het gevoel gevoel van golfballen.

De kern, mantel en cover zijn onder handen genomen.

Die hebben ze onder andere gevonden in een nieuwe formule van de kern (2.0 ZG Process Core). Zowel de solide kern van de Pro V1 als de dubbele kern van de Pro V1x hebben een lagere compressie voor een zachter gevoel.

Daarnaast is de zeer flexibele mantel eromheen sneller gemaakt en genereert hij minder spin bij het lange spel (wat resulteert in meer afstand). Deze zogenaamde High-Flex Casing Layer werd in eerste instantie ontwikkeld voor de Pro V1x Left Dash, die wel dezelfde hoge balvlucht als de Pro V1x heeft, maar dan met een steviger gevoel en minder spin bij volle swings.

De Pro V1 biedt voor veel golfers de beste combinatie van snelheid, spin en gevoel.

De cover van urethaan is zachter dan Titleist 'm ooit voor zijn premium ballen maakte, wat resulteert in meer spin (en dus controle) bij het korte spel.

Tot slot zijn – voor het eerst sinds 2011 – ook de dimplepatronen helemaal vernieuwd, om de afstand én de consistentie in balvlucht te optimaliseren. De Pro V1 behoudt zijn strakke balvlucht, terwijl de Pro v1x hoger vliegt dan de vorige generatie.

Voor de 2021 modellen werden negentig dimplepatronen getest, wat bijna tien jaar duurde.

Sinds het debuut van de Pro V1 twintig jaar geleden, heeft Titleist meer dan 1900 aerodynamische patronen ontwikkeld en getest. Voor de 388 dimples in de 2021 Pro V1 werden 60 verschillende lay-outs getest, tegen 30 voor de 348 dimples van de nieuwe Pro V1x.

'Als we een kansrijk patroon vinden, is het zaak om de beste versie ervan te ontdekken, door het testen van variaties in de diepte, de diameter en de vorm van de dimples, plus hun verdeling over het oppervlak', zet Mike Madson, directeur R&D Aerodynamica bij Titleist. 'Dat kost jaren en we zijn bijna een decennium bezig geweest met de huidige patronen. Dat commitment aan research zorgt ervoor dat elke bal de langste en meest efficiënte balvlucht heeft.'

De Pro V1x voelt wat harder, heeft een hogere balvlucht en genereert meer spin.

Door te blijven investeren in technologieën en kwaliteitscontroles in Ball Plants 3 en 4 (waar de Pro V1 en Pro V1x worden geproduceerd) garandeert Titleist dat elke bal consistent presteert – essentieel om bij hetzelfde type slag, ronde na ronde, dezelfde resultaten te krijgen.

Merkt de gemiddelde amateur het verschil tussen een Pro V1 en een Pro V1x?

Waarschijnlijk wel. De Pro V1 biedt voor de meeste golfers de beste combinatie van snelheid, spin en gevoel. Hij vliegt lager dan de Pro V1x, met een strakke balvlucht, en biedt een heel zacht gevoel.

De Pro V1x heeft een snelle, hoge balvlucht en biedt spin waar je het nodig hebt: bij het korte spel. Hij heeft een iets harder gevoel en is ontwikkeld voor spelers die een hogere balvlucht en meer spin willen dan de Pro V1.

Door meerdere lagen biedt een premium bal lengte, gevoel, spin en controle.

Heeft de gemiddelde amateur überhaupt baat bij de prestaties van een premium bal?

Beslist. Natuurlijk moet je het geld er voor over hebben, maar dan krijg je als amateur misschien wel meer terug dan een professional. Wij missen immers veel meer greens dan de spelers op de tour, en juist bij het korte spel komen de extra spin, de consistentie en het gevoel van een premium bal het best tot hun recht.

Je betaalt die extra euro's niet voor de lengte (van de tee is het verschil niet zo groot), maar voor controle naar en rond de green. Geloof ons: met je approaches de bal op de green weten te houden en meer up-and-downs maken, doet wonderen voor je score.

Welke bal het best werkt voor jouw spel kun je ontdekken via een fitting van Titleist.

De 2012 Pro V1 en Pro V1x liggen deze week in de winkel, in klassiek wit en lichtgevend geel.

Prijs (dozijn): € 59

www.titleist.com

Golfers Magazine zegt: 'Adel verplicht en dat beseft marktleider Titleist als geen ander. Sinds het debuut van de Pro V1 twintig jaar geleden, heeft Titleist bijvoorbeeld meer dan 1900 aerodynamische patronen ontwikkeld en getest, met talloze variaties in diepte, diameter, vorm, aantal en oppervlakteverdeling van de dimples. Alleen voor de 2021 Pro V1 werden al 60 verschillende dimplepatronen getest, tegen 30 voor de nieuwe Pro V1x. Niets is te gek in de queeste naar betere prestaties.'

'Zijn de nieuwe versies echt beter dan de vorige? Geen idee. Als dat zo is, gaat het om babystapjes. Veel belangrijker is het feit dat Titleist – door continu te blijven investeren in technologieën en kwaliteitscontroles – van bal tot bal een ongelofelijke consistentie weet te bieden in spin, balvlucht en controle. Dat is even knap als essentieel, want alleen als je weet wat een bal gaat doen, kun je scoren.'

'Of dat bijna vijf euro per bal waard is, moet iedereen voor zichzelf uitmaken, maar besef goed dat amateurs veel meer greens missen dan professionals en dat juist bij het korte spel een premium bal zijn waarde bewijst.'