Slechte dag Luiten, McIlroy op kop

Met een 74 (+2) leverde Joost Luiten op de derde dag in Abu Dhabi bijna twintig plaatsen in. Rory McIlroy knokte zich met een van de beste ronden van de dag naar de koppositie.

Slechte dag Luiten, McIlroy op kop

De Nederlander kwam op een winderige moving day niet lekker uit de startblokken. Hij moest de eerste negen twee bogeys toestaan, terwijl hij dit deel van de baan op dag een en twee in respectievelijk twee en drie onder par wist te voltooien.

Na de turn leek er een andere Luiten te staan. Met drie opeenvolgende birdies op hole tien, elf en twaalf speelde de nummer 167 van de wereldranglijst zich weer naar de bovenste regionen van het leaderboard en was er weer volop uitzicht op een vijfde top 10-notering in zijn tiende start in het Abu Dhabi Championship.

Aan het eind van zijn derde ronde liepen de wielen echter alsnog van de wagen. Op zeventien moest hij een double bogey noteren – iets wat naar eigen zeggen vorig jaar een belangrijke oorzaak was van de tegenvallende resultaten ('Te veel double bogeys en triples.') – en op de par-5 achttiende kwam er ook nog een bogey achteraan, zodat er in plaats van een ronde onder par ineens een 74 (+2) op zijn kaart stond.

Luiten zakte naar de de 37ste plaats (-3). Extra zonde omdat het Abu Dhabi Championship onderdeel van de Rolex Series is, waardoor er veel euro's te verdienen en – door het sterke veld – ook veel punten voor de wereldranglijst.

Daar is ook de nieuwe leider Rory McIlroy zich van bewust De nummer 6 van de wereld heeft vier Majors en drie World Golf Championships achter zijn naam staan, maar een Rolex-toernooi mist nog. Als hij de achtervolgers morgen op afstand weet te houden, wint hij – na vier tweede en drie derde plaatsen – eindelijk het toernooi in Abu Dhabi.

'Maar ik kan morgen niet beginnen met het idee dat het mijn beurt is', aldus de Noord-Ier, die met een knappe 67 op -13 wist te komen, maar nog steeds slechts één slag voorsprong heeft op Tyrrell Hatton (71) en twee slagen op tweevoudig winnaar Tommy Fleetwood (67). 'Ik moet de bal slaan zoals ik 'm vandaag op de tweede negen sloeg (hij maakte een eagle en twee birdies, red.) en mezelf kansen blijven geven. Maar het is lastig met de wind. De baan speelt anders dan normaal en je moet meer scramblen en af en toe een lange putt maken. Vandaag lukte dat goed.'

Leaderboard