Covid-19 slaat weer toe

Op de website van de Oxford and Cambridge Golf Society staat de draw van de President’s Putter 2021. In de eerste match op de baan van Rye, gelegen tussen Folkestone en Hastings moet op vrijdag 8 januari om tien voor acht plaatselijke tijd worden afgeslagen.

Silhouette

Op de lijst staan alle starttijden, tot en met die voor de finale op zondag. Maar voor ronde een is nog geen naam ingevuld.
Er is al genoeg waardevols naar de kloten gegaan de laatste tijd, om De Stalmeester uit een conference van Wim Sonneveld te citeren. Met in dit geval dank aan Covid-19.
Als er nog lieden hoop hadden op doorgang, dan werd die door de nieuwe, nog strengere maatregelen van de Britse regering de bodem ingeslagen: er mag tot nader order helemaal niet worden gegolft in Engeland
Er was dus een regelrecht wonder nodig geweest om de officieuze opening van het Engelse golfseizoen niet voor de eerste keer sinds 1979 af te gelasten. Destijds lag nagenoeg heel West-Europa onder een dikke laag sneeuw.
Eén keer is, voor zover ik kon nagaan, er wel op een witte baan gespeeld: in 1960, op de laatste dag. De spelers gebruikten rode ballen en de fairways werden omzoomd door spotters, die in die tijd nog gewoon forecaddies werden genoemd.
Niet iedereen mag overigens meedoen aan de President’s putter die in 1920 voor het eerst werd gespeeld. Alleen de huidige en voormalige leden van de golfteams van Oxford en Cambridge hebben dat recht. Ja, ook vrouwen.
De winnaar mag de door de voorzitter aangeschafte putter in ontvangst nemen en men is aan het derde exemplaar toe, ooit vervaardigd door Willie Park Senior, de Open-kampioen van 1875.
En hoewel het vaak bitter koud is op de baan, een van de eerste ontwerpen van Harry Colt, komen de studenten en oud-studenten uit alle delen van de wereld naar East Sussex. Om te golfen, om herinneringen op te halen en voor het black tie dinner op zaterdag.
Hoe koud het kan zijn als de oostenwind een aanloop neemt op het Europese vasteland en over Het Kanaal komt aanrazen? Herbert Warren Wind beschrijft dat in een prachtig verhaal voor The New Yorker.
David Phiro uit Zambia, studerend aan Oxford, verscheen aldus gekleed op de eerste tee: drie paar sokken, ondergoed, een pyjama, een dik shirt, zes sweaters, twee sjaals, een pantalon met daarover een regenbroek, twee paar handschoenen, een wollen muts en een bivakmuts. En, schrijft Herbert Warren Wind, hij won die match ook nog.

World
  • Golfsupport.nl