Oud & Nieuw voor Luiten

Met een nieuwe caddie en een oude puttcoach gaat de Nederlandse nummer 1 het nieuwe jaar in. 'Als ik de topvorm terugvind en op alle fronten iets kan verbeteren zijn mijn doelen haalbaar.'

joost luiten

2020 was niet het jaar van Joost Luiten, zo erkende hij kort voor oudjaar bij een interview op deze site. Maar tegelijkertijd was hij hoopvol over wat 2021 hem, met de nodige investeringen, zou kunnen brengen. Met de toevoeging van een nieuwe caddie - Jason Hempleman - en een oude puttcoach - Rob Mouwen - heeft de Bleiswijker de eerste stappen op weg naar een beter 2021 gezet, zo schrijft hij in een uitgebreid bericht op zijn website.

'Jason stond al langer op mijn lijstje van mogelijke caddies, maar tot nu was het niet van een samenwerking gekomen. Hij is caddie geweest voor spelers als David Howell, Richard Stern, Colin Montgomerie, Mikko Ilonen, Francesco Molinari. Jason heeft in Ryder Cups gecaddied, toernooien gewonnen met verschillende spelers en heeft dus een schat aan ervaring. Je moet altijd afwachten of het klikt tussen speler en caddie, maar ik ken Jason al lang en heb een heel goed gevoel bij deze samenwerking.

Mijn putten was in 2020 zeker niet slecht, maar het kan altijd beter en ik wil meer structuur in de trainingen. Dat is de reden dat ik weer ben gaan werken met Rob Mouwen. Rob was al eens mijn puttcoach, dat was ongeveer van 2011 tot 2015. In die periode heb ik mijn beste golf gespeeld en mijn hoogste positie ooit op de wereldranglijst behaald. In de studio van Rob op Het Woold heb ik inmiddels een nulmeting gedaan en ik weet zeker dat hij een heel goede aanvulling is op het team.'

Sinds enige tijd praat ik [ook] af en toe met een soort vertrouwenspersoon, iemand die wat verder van mij afstaat maar met wie ik wel over van alles en nog wat openhartig kan praten. Hoe kan ik tegenslagen in de baan beter accepteren, alles doen om het beste uit mezelf te halen maar ook meer te genieten van golf? Plezier hebben in golf is voor mij heel lastig als ik niet goed speel. Maar voor iedereen is het wel belangrijk plezier in je werk te houden, anders wordt het heel erg zwaar.

Waar hij met het nieuwe team hoopt te komen weet hij ook.

Mijn doelen voor 2021 heb ik al een tijdje in mijn hoofd: een toernooi winnen, de top-100 in van de wereld en zo de weg terug zien te vinden naar de top-50. Ik weet dat het mogelijk is als ik de topvorm terugvind en ik mezelf op alle fronten iets kan verbeteren.

Luiten begint het seizoen 21 januari in Abu Dhabi en speelt daarna in Dubai en Saudi-Arabie.

Jason Hempleman heeft al 25 jaar ervaring op de Tour en was onder meer caddy van Francesco Molinari.
Tour
  • golfsupport