Rahm naar Callaway... een risico of niet?

Vanaf dit seizoen speelt de nummer 2 van de wereld met clubs en ballen van Callaway. Vult de 26-jarige Spanjaard gewoon zijn zakken of zit er meer achter?

Rahm naar Callaway... een risico of niet?

Voor Callaway is de keus logisch. Phil Mickelson is al jaren de vaandeldrager voor het merk, maar Lefty is intussen ook al weer vijftig en heeft niet het eeuwige golfleven. Natuurlijk heeft Callaway Xander Chauffele in de gelederen, maar na het vertrek van Sergio Garcia waren ze hard op zoek naar een nieuwe jonge ster die ook in Europa de kar kan trekken.

Zijn statistieken zijn meer dan indrukwekkend...

Maar waarom verlaat Jon Rahm het warme bad van TaylorMade. De Spanjaard heeft een geweldig jaar achter de rug. Hij won The Memorial Tournament en het BMW Championship en bekleedde in juni voor het eerst twee weken de hoogste positie op de wereldranglijst. Waarom zou je van equipment switchen als je carrière zo in de lift zit? Is dat geen risico?

Natuurlijk komen er met de overstap van TaylorMade naar Callaway flink wat nullen bij op zijn bankrekening (hoeveel precies is niet bekendgemaakt), maar er speelt waarschijnlijk meer. Rahm mag dan de nummer 2 van de wereld zijn, bij TaylorMade moest hij naast Dustin Johnson ook Tiger Woods en Rory McIlroy voor zich dulden in de slagvolgorde. Voor een ambitieuze twintiger kan dat toch even slikken zijn.

Daarnaast lijkt het risico van de overstap op het eerste gezicht beperkt. Rahm speelde op de universiteit jarenlang met clubs van Callaway en werd met onder andere de Odyssey 2-Ball putter de langszittende nummer 1 op de wereldranglijst bij de amateurs. Op de universiteit van Arizona State won hij elf toernooien voor coach Tim Mickelson... inderdaad, 'de broer van', die tegenwoordig de tas van Phil draagt. Rara, wie zou het balletje bij Callaway aan het rollen hebben gebracht?

Met andere clubs, en in het bijzonder een andere bal, gaan spelen is tegenwoordig ook minder ingrijpend dan vroeger. Dankzij Trackman weten spelers precies welke met welke cijfers ze het optimale resultaat uit hun clubs halen hebben en de toleranties bij het maken van equipment zijn zo klein dat producenten alles kunnen fabriceren wat de speler wil. En daar nemen ze ruim de tijd voor, want niemand is erbij gebaat als Jon Rahm ineens geen deuk in een pakje boter meer slaat.

De bal is vaak een ander verhaal en vraagt om meer gewenning, zeker op hoogste niveau waar het draait om de details. Maar Rahm is naar eigen zeggen opgetogen over de lagere balvlucht en hogere spin van de Chrome Soft X, die hem meer mogelijkheden geeft om de balvlucht te controleren, vooral in de wind.

'In mijn eerste rondje met mijn nieuwe equipment stelde ik het baanrecord van Silverleaf scherper met een 59', aldus Rahm. Dat geeft vertrouwen voor 2021.