Cobra RADspeed-ijzers

Dankzij het strategisch plaatsen van gewicht combineren de RADspeed-ijzers balsnelheid met vergevingsgezindheid. De medaillon achter het clubblad komt uit de 3D-printer.

Cobra RADspeed-ijzers

De samenwerking van Cobra Golf met HP & Parmatech resulteerde een paar weken geleden al in de eerste volledig 3D geprinte Supersport-35 putter en in de toekomst zullen we meer geprinte onderdelen in de clubs van Cobra tegenkomen.

Zo zijn de RADspeed-ijzers voorzien van een medaillon achter het clubblad, die een ingewikkeld roosterpatroon heeft dat alleen kon worden gefabriceerd in een 3D-printer. De insert zorgt voor een zacht gevoel en dempt vibraties, en is door zijn ontwerp extreem licht.
Dat is de heilige graal bij het ontwerpen van golfclubs: gewicht dat je bespaart kan namelijk elders in het clubhoofd weer gebruikt worden om de prestaties te bevorderen.

Het ingewikkelde roosterpatroon achter het clubblad komt uit de 3D-printer.

Bij deze ijzers is het meeste gewicht laag in de hiel en de teen geplaatst, zo ver mogelijk van het zwaartepunt verwijdert. Dit zogenaamde Radial Weighting resulteert volgens Cobra in veel balsnelheid, veel stabiliteit en een hoge balvlucht. Eigenschappen waar de gemiddelde amateur blij van wordt.

Het gewicht in de teen is duidelijk zichtbaar en kan (tijdens de productie) worden aangepast om het swinggewicht te veranderen. Normaal gesproken weegt de schroef 10 gram, maar naar aanleiding van een fitting kan ook worden gekozen voor minder (4, 6 of 8 gram) of juist meer (12, 14 of 16) gewicht.

Het dunne, L-vormige clubblad genereert veel balsnelheid.

Het clubhoofd combineert een lichtgewicht body, flexebel roestvrijstalen clubblad en een toplijn van koolstoffiber (waarmee ook weer twee gram gewicht wordt bespaard). Er is gekozen voor zwart carbon fiber om de toplijn slanker te doen lijken en het clubhoofd compacter.

De schroef in de teen en het gewicht in de hosel zijn zo ver mogelijk van het zwaartepunt geplaatst om stabiliteit en balsnelheid te optimaliseren.

Bij de RADspeed-ijzers met variabele lengte bestaan de iets grotere lange ijzers (4-7) uit twee componenten, terwijl de compactere korte ijzers (8-SW) uit één deel zijn gegoten. Ook de lengte van de hosel en de groevenpatronen verschillen, om de vertrekhoek, afstand en spin bij elke club te optimaliseren.

Een koolstoffiber toplijn brengt het gewicht omlaag, wat helpt voor een hoge balvlucht.

De One Lengh-modellen hebben allemaal de lengte van een ijzer-7 (37,5 inch) en hetzelfde (swing)gewicht. Door kleine aanpassingen in shaftgewicht, zoolbreedte en lie-angle vliegen de lange ijzers hoog, terwijl de scorende ijzers een strakkere balvlucht hebben.

Alle ijzers zijn uitgerust met Cobra Connect sensoren van Arccos Caddie, die data verzamelen over elke slag.

De RADspeed ijzers liggen begin februari 2021 in de winkel.

Prijs (5-PW, SW): € 899 (staal), € 999 (graphite)

www.cobragolf.com